CSI / RusiaExterne

”Palmă pentru Putin”. Armenia semnalizează o orientare spre Occident: Rusia ”nu poate satisface nevoile de securitate”

Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian, a declarat că politica țării sale de a se baza exclusiv pe Rusia pentru a-i garanta securitatea a fost o greșeală strategică, deoarece Moscova nu a fost capabilă să ofere rezultate și este în curs de a-și reduce rolul în regiune.

Într-un interviu acordat ziarului italian La Repubblica, publicat duminică, 3 septembrie, Nikol Pașinian a acuzat Rusia că nu a reușit să asigure securitatea Armeniei în fața a ceea ce el a numit agresiune din partea Azerbaidjanului vecin în ceea ce privește regiunea separatistă Nagorno-Karabah, noteaă Reuters.

Pașinian a sugerat că Moscova, care are un pact de apărare cu Armenia și o bază militară în această țară, nu consideră că țara sa este suficient de pro-rusă și a declarat că el crede că Rusia este pe cale să părăsească regiunea mai largă a Caucazului de Sud.

Prin urmare, Erevanul încearcă să își diversifice acordurile de securitate, a spus el, o referire aparentă la legăturile sale cu Uniunea Europeană și Statele Unite și la încercările sale de a crea legături mai strânse cu alte țări din regiune.

”Arhitectura de securitate a Armeniei era legată în proporție de 99,999% de Rusia, inclusiv în ceea ce privește achiziționarea de arme și muniții”,, a declarat Pașinian pentru La Repubblica.

”Dar astăzi vedem că Rusia însăși are nevoie de arme, armament și muniții (pentru războiul din Ucraina) și în această situație este de înțeles că, chiar dacă ar dori acest lucru, Federația Rusă nu poate satisface nevoile de securitate ale Armeniei”.

”Acest exemplu ar trebui să ne demonstreze că dependența de un singur partener în materie de securitate este o greșeală strategică”.

Resentimente în Armenia din cauza situației din Nagorno-Karabah

Cuvintele sale subliniază resentimentele din interiorul Armeniei cu privire la ceea ce mulți din această țară văd ca un eșec al Rusiei în apărarea intereselor lor.

Nu a existat un răspuns imediat la interviul lui Pașinian din partea Moscovei, care a prezidat discuțiile dintre Erevan și Baku în ceea ce spune că este căutarea complexă a unui acord de pace.

În trecut, Moscova a ținut cont de astfel de critici, și-a apărat acțiunile și a respins ideea că și-a retrogradat prioritățile de politică externă din cauza Ucrainei.

Nagorno-Karabah este recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar cei 120.000 de locuitori sunt predominant de etnie armeană. Acesta s-a desprins de sub controlul Baku în urma unui război la începutul anilor 1990. Lupte grele au avut loc din nou în 2020, până când Rusia a mediat încetarea focului.

Pașinian a acuzat forțele ruse de menținere a păcii desfășurate pentru a respecta acordul de încetare a focului că nu și-au făcut treaba.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *