Economie

Până în 2025, Republica Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare

Până în 2025, Republica Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a anunțat că a fost lansată licitația pentru proiectarea și construcția centralelor electrice de cogenerare, transmite Zdg.md.

Noile centrale vor fi bazate pe tehnologia flexibilă – motoare cu ardere internă și vor avea o capacitate de 55 MW/h energie electrică și 43 Gcal/h. Potrivit lui Spînu, cele două centrale termoelectrice de cogenerare vor înlocui fosta CET-1, care a fost dată în exploatare încă în anul 1951.

„Procedurile de achiziție a serviciilor de proiectare, furnizare, instalare și punere în funcțiune a centralelor au fost lansate de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii”, a declarat ministrul.

Noile centrale eficiente vor avea și instalații fotovoltaice cu o capacitate de 100 kW, contribuind astfel la dezvoltarea surselor de energie regenerabilă din țară.

Proiectul este finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE).

„Conform proiectului, noile centrale vor funcționa eficient pe întreg parcursul anului și vor livra energia electrică și termică produsă în sistemul electroenergetic național și, respectiv, în sistemul centralizat de termoficare din Chișinău”, potrivit UCIPE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *