Ultima oră

Până în NOIEMBRIE vor fi reabilitate 4 staţii meteorologice

Reabilitarea staţiei meteorologice din Ceadîr-Lunga este pe ultima sută de metri. Darea în exploatare a acesteia este planificată pentru mijlocul lunii august.

Actualmente în Moldova observaţii se efectuează la 14 staţii meteo, obţinându-se date despre temperatură, umiditate, presiune, vânt şi altele. Informaţia este stocată pentru prelucrare la Chişinău. După modernizarea echipamentului din ţară, informaţia de la staţiile meteorologice din teritoriu va fi recepţionează în regim real la Chişinău.

Până acum, la ora 9.00 dimineaţa şi la ora 9.00 seara se ofereau date despre precipitaţiile în ultimele 12 ore. După dotarea staţiilor cu echipament nou, meteorologii nu vor mai aştepta 12 ore.

Costul pentru infrastructura celor 4 staţii este 850 de mii de dolari. Banii sunt oferiţi de către Banca Mondială în cadrul proiectului „Managementul dezastrelor şi riscurilor climatice în Moldova”.

Staţia din Soroca va fi dată în exploatare în septembrie, cea din Leova – până la sfârşitul lunii octombrie, iar staţia din Bălţi – la sfârşitul lunii noiembrie.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *