Actualitate

Până pe 31 martie, persoanele pot să procure prima de asigurare obligatorie cu o reducere de 50% şi 75%

Serviciul de presă al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a precizat că proprietarii de teren agricol beneficiază de reduceri de 75% şi achită 1014 lei, iar fondatorii de întreprinderi individuale, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern achită 2028 lei, ceea ce reprezintă 50% din prima de asigurare medicală.

Pentru achitarea primei AOAM în sumă fixă, cetăţenii urmează să se adreseze la oficiile „Poşta Moldovei” sau la serviciile teritoriale de relaţii cu beneficiarii ale CNAM.

După 31 martie, persoanele care nu s-au asigurat în termenul stabilit de legislaţie vor plăti prima AOAM în mărime integrală, cu amendă şi penalitate, iar statutul de asigurat va fi activat după şapte zile din momentul achitării. Persoanele aflate peste hotarele ţării mai mult de 183 de zile vor achita prima, de asemenea, integral după această dată, fără penalitate şi amendă, cu activarea statutului de asigurat din prima zi de plată.

Conform datelor CNAM, aproximativ 26 mii de cetăţeni au achitat, în primele două luni ale anului curent, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, cu peste 6 500 mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, mărimea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul curent a fost stabilită în sumă de 4 056 lei per persoană (la nivelul anului 2015).  

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *