CSI / RusiaRăzboiUcraina

Panică printre ruși pe malul Niprului. Trupele de asalt ale Ucrainei au debarcat în forță și au dislocat un batalion. ”Șapte bărci cu șase până la șapte oameni”

Mai multe surse din zona frontului ucrainean indică faptul că armata ucraineană a reușit să debarce într-o zonă strategică ocupată de ruși pe malul estic al fluviului Nipru.

”Luptătorii noștri au debarcat lângă satul Kozachi Laheri împreună cu forțele speciale GUR, care au alungat soldații Batalionul 1322 rus din pozițiile lor. Acest lucru a făcut posibilă crearea unui bastion pe malul stâng al Niproului.

Luptătorii au ocolit Kozachi Laheri prin sud și și-au continuat înaintarea spre satul Chelburda. Mișcarea ulterioară creează condiții pentru încercuirea unităților inamice”, se arată într-un raport al comandamentului ucrainean.

Localitatea menționată, în zona căreia s-a produs debarcarea, se află la aproximativ 20 de kilometri nord de orașul Herson, pe malul estic al fluviului Nipru.

Chelburda se află la peste 10 kilometri Kozachi Laheri, adânc în teritoriul ocupat de Rusia.

Pe de altă parte, analiștii occidentali spun că nu pot încă stabili dacă Ucraina a reușit să stabilizeze poziția ocupată după ofensiva din 8 august.

În același timp, atacul a fost confirmat inclusiv de bloggeri militari ruși.

”Mai mulți milbloggeri ruși au raportat pe 8 august că forțele ucrainene au debarcat până la șapte bărci, fiecare transportând în jur de șase până la șapte oameni, pe malul de est al Niprului, lângă așezarea Kozachi Laheri, au spart liniile defensive rusești și au înaintat până la 800 de metri.

Un milblogger rus a remarcat că comandamentul rus a mutat recent o „grupare pregătită” de personal aeropurtat rusesc (VDV) din zona Kozachi Laheri în regiunea Zaporojie și trimis pe Nipru luptători mobilizați dintr-o unitate nespecificată, slăbind astfel puterea defensivă rusă în această zonă.

Șeful ocupației din regiunea Herson, Vladimir Saldo, a minimizat rapoartele despre debarcarea ucrainei și a susținut că focul artileriei ruse a respins bărcile ucrainene și că nu există trupe ucrainene lângă Kozachi Laheri.

Cu toate acestea, majoritatea milbloggeri ruși proeminenți au susținut că forțele ucrainene au reușit să utilizeze tactică-surpriza și să debarce pe malul estic înainte de a angaja forțele ruse în schimburi de arme de calibru mic. Saldo a încercat probabil să respingă pretențiile privind prezența Ucrainei în această zonă pentru a evita crearea de panică în spațiul informațional rusesc deja sensibilizat de eșecurile în serie ale Kremlinului pe front.

Imagini satelitare specializate înregistrate în ultimele 48 de ore în această zonă par să confirme că a existat o luptă semnificativă, probabil precedată sau însoțită de foc de artilerie. Până la sfârșitul zilei, pe 8 august, multe surse ruse și-au actualizat afirmațiile pentru a raporta că forțele ruse păstrează controlul asupra Kozachi Laheri, după ce au împins forțele ucrainene înapoi la țărm”, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *