Externe

Papa Francisc extinde legea împotriva violenței sexuale asupra adulților vulnerabili

Papa Francisc a actualizat sâmbătă o lege bisericească din 2019 menită să îi tragă la răspundere pe înalții ierarhi pentru mușamalizarea cazurilor de abuz sexual, extinzând-o la liderii catolici laici și reafirmând că adulții vulnerabili și nu doar copiii pot fi victime ale abuzurilor atunci când nu sunt în măsură să consimtă liber.

Prin această actualizare, Francisc a făcut permanente prevederile temporare care au fost adoptate în 2019 într-un moment de criză pentru Vatican și ierarhia catolică. Legea a fost lăudată la vremea respectivă pentru că stabilea mecanisme precise de investigare a episcopilor și a superiorilor religioși complici, chiar dacă se rezuma la faptul că episcopii își supravegheau colegii episcopi, fără nicio obligație de informare a organelor de drept civil.

Dar punerea în aplicare a fost inegală, iar supraviețuitorii abuzurilor au criticat Vaticanul pentru lipsa continuă de transparență în ceea ce privește cazurile. Apărătorii lor au declarat că este necesară o revizuire totală, nu doar modificările minore de sâmbătă.

“Poporului catolic i s-a promis că (legea) va fi ‘revoluționară’, un eveniment de referință pentru tragerea la răspundere a episcopilor. Dar, în patru ani, nu am văzut nicio curățenie semnificativă, nicio schimbare dramatică”, a declarat Anne Barrett Doyle, co-director al BishopAccountability.org, o resursă online care a identificat 40 de episcopi investigați la nivel mondial în cadrul noilor protocoale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *