Internațional

Papa Francisc, mesaj către Patriarul Kiril: „Dumnezeu nu ne ghidează spre calea războiului”

Papa Francisc a afirmat că Dumnezeu nu ghidează religiile către război, o critică implicită la adresa Patriarhului rus Kirill, pe care nu l-a numit explicit, dar care susține războiului în Ucraina și a boicotat o conferință a liderilor credincioși care are loc în prezent în Kazahstan și la care participă lideri creștini, evrei, musulmani, budiști, hinduși, dar și alte religii, relatează Reuters.

„Dumnezeu este pace. El ne ghidează întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului”, a spus Papa Francisc, în cadrul celui de-al șaptelea congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale.

Patriarhul Kirill era confirmat ca participant, dar s-a retras în cele din urmă și a trimis o delegație condusă de numărul doi în biserica rusă, Mitropolitul Antonie, care a avut și o întâlnire scurtă cu Papa Francisc.

Papa, care la începutul acestui an a spus că Kirill nu poate fi „băiatul de altar” al Vladimir Putin, a adresat mai multe mesaje în direcția patriarhului rus în timpul discursului din Kazahstan. „Sacru nu trebuie să fie niciodată o recuzită pentru putere, nici puterea o recuzită pentru sacru!” .

„Haideți să ne angajăm și mai mult să insistăm asupra necesității rezolvării conflictelor nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme și amenințări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer și demne de om: întâlnirea, dialogul și negocierile răbdătoare”, a declarat Papa Francisc.

Mitropolitul Antonie le-a spus reporterilor că întâlnirea sa cu Papa a fost „foarte cordială”, dar a spus că remarca lui Francisc despre „băiatul de altar” al lui Putin „nu a fost de ajutor pentru unitatea creștinilor” și că a surprins Biserica Ortodoxă Rusă.

De asemenea, Antonie a precizat că Papa și-a manifestat dorința pentru o nouă întâlnire cu Kirill. Menționăm că prima a avut loc în 2016 în Cuba.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *