CSI / RusiaExterne

Papa Francisc spune că NATO a ”lătrat” la ușa Rusiei, fapt ce l-a determinat pe Putin să invadeze Ucraina. Afirmația i-a deranjat pe ucraineni

Papa Francisc a declarat în cadrul unui interviu recent pentru Corriere della Sera că faptul că NATO a ”lătrat” la ușa Rusiei a contribuit ca Putin să decidă invadarea Ucrainei, relatează Politico. Afirmaţia Suveranului Pontif i-a deranjat pe ucraineni. Papa a mai menționat că vrea să meargă la Moscova, să-l convingă pe Vladimir Putin să pună capăt războiului. 

Într-un interviu oferit luni pentru ziarul italian Corriere della Sera, Papa Francisc a comentat pe tema războiului dus de ruși în Ucraina și a spus că prezența NATO lângă Rusia ”poate că a facilitat” invazia, fără a spune direct că a și provocat-o.  

Papa Francisc este preocupat că Putin nu se va opri pentru moment, scrie publicația italiană. De asemenea, Papa se gândește la rădăcinile acestui conflict, la motivele care au dus la un război atât de brutal. Poate că „lătratul NATO la ușa Rusiei” l-a determinat pe șeful de la Kremlin să reacționeze prost și să declanșeze conflictul.

Papa a descris atitudinea Rusiei față de Ucraina drept ”o furie despre care nu știu dacă a fost provocată, dar poate a fost facilitată” de prezența Organizației Tratatului Atlanticului de Nord în țările din apropierea Moscovei, potrivit The Wall Street Journal

Papa Francisc a condamnat ”brutalitatea” războiului din Ucraina pe care l-a comparat cu războiul civil din Rwanda din anii 1990, care a dus genocidul minorității tutsi. ”Nu pot să răspund la întrebarea dacă este corect să-i aprovizionezi (cu arme) pe ucraineni, a mai spus Papa. 

Papa Francis a exclus deocamdată o vizită la Kiev: ”Mai întâi trebuie să merg la Moscova”

Vaticanul a cerut de la mijlocul lunii martie o întâlnire între Papă și Putin la Moscova, a mai dezvăluit Papa.

„Desigur, este nevoie ca liderul de la Kremlin să aloce o fereastră de timp. Încă nu am primit un răspuns și încercăm în continuare, chiar dacă mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire în acest moment”.

În interviu, Papa Francisc a exclus deocamdată să meargă la Kiev: ”Mai întâi trebuie să merg la Moscova, mai întâi trebuie să mă întâlnesc cu Putin”. Aceasta este o altă afirmație care i-a deranjat pe ucraineni. Aceștia au criticat pe Twitter declarațiile Papei.

Papa a anulat o întâlnire cu Patriarhul Kirill: ”Să nu se transforme în băiatul de altar al lui Putin”

Papa Francisc a mai anunțat că a anulat o întâlnire cu Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse și un susținător cheie al lui Putin și al războiului din Ucraina, deoarece amândoi au căzut de acord că nu este oportună. Însă a spus că l-a avertizat pe Kirill într-un apel telefonic să nu ”se transforme în băiatul de altar al lui Putin”.

De la invadarea Ucrainei și până la acest interviu, Papa Francisc a criticat în mod repetat războiul, evitând să se refere în mod explicit la Vladimir Putin, în conformitate cu politica externă a Vaticanului de a menține ușa deschisă pentru un posibil dialog, scrie Politico.

Papa Francisc: Viktor Orban mi-a spus că rușii au un plan, că totul se va termina pe 9 mai

Papa Francisc a mai dezvăluit că, la recenta sa întrevedere cu premierul ungar Viktor Orban, acesta l-a asigurat că ruşii ”au un plan şi că pe 9 mai totul se va termina”. ”Sper să fie aşa, doar astfel am înţelege graba escaladării din aceste zile. Pentru că acum nu este vorba doar despre Donbas, este Crimeea, este Odesa, (ruşii) le blochează (ucrainenilor) accesul la Marea Neagră, asta-i tot. Sunt pesimist, dar trebuie să facem toate gesturile posibile pentru a opri războiul”, a mai spus el.

Ambasada Rusiei nu a răspuns imediat cu privire la declarațiile Papei despre o posibilă întâlnire. Marți, ambasadorului rus la Vatican, Aleksandr Avdeev i-a spus reporterului Serghei Startsev de la agenția de presă de stat Ria Novosti că: „Dialogul cu Papa este important pentru Moscova în orice situație internațională.

Iar Suveranul Pontiful este întotdeauna un partener de dialog binevenit și dorit”. 

„Pe scurt, Moscova nu spus ”nu” la propunerea Papei nici nu l-a tratat cu o tăcere asurzitoare. Pare un punct de plecare”, a comentat miercuri Corriere della Sera.

În vârstă de 85 de ani, Papa suferă de gonartroză la genunchiul drept și se deplasează din ce în ce mai dificil. Are dureri atât de puternice încât medicii i-au recomandat să se opereze, potrivit Corriere.

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *