Ultima oră

Paradoxul recensământului: Lupu, Voronin și Dodon au distrus pentru TOTDEAUNA națiunea civică moldovenească

Recensământul din acest an ne întreaba: ce naționalitate / apartență etnică aveți?

Marian Lupu declară în cadrul unei emisiuni TV: "Țările nu mai merg pe calea dezvoltării unor națiuni etnistice*. Autoidentificare etnică și culturală ține, în exclusivitate, de dreptul fiecărui om. Nimeni nu este în drept să îngrădească această libertate, convingere. Cine vrea se identifică român, moldovean, rus sau găgăuz. Toți împreună suntem moldoveni ca națiune civică moldovenească a acestei țări”, a spus Lupu. Potrivit lui, recenzorul a venit la blocul unde locuiește și a discutat cu acesta o oră, completând ancheta. „M-am declarat moldovean și vorbesc moldovenește”, a precizat Lupu.

De ce oamenii care fac legi nu cunosc sensul cuvântului etnie sau naționalitate?

Naționalismul civic – este o formă de naționalism compatibilă cu valori precum: libertatea, toleranța, egalitatea și drepturile individuale. Apărătorii naționalismului civic apără identitatea națională spunând că un individ are nevoie de o identiate națională pentru a duce o viață plină, autonomă iar partidele au nevoie de identate națională pentru a funcționa corespunzător. Naționalismul civic este o formă de naționalism unde statul își legitimează politica prin participare activă a cetățenilor. Naționalismul civic respectă aceleași principii ale raționalismului și liberalismului dar este o formă de naționalism care contrastează cu naționalismul etnic.

Aderența la o națiune civică se consideră voluntară (deci, nu ești obligată să faci parte dintr-o națiune civică), așa cum Ernest Renan în definiția clasică “ce este o națiune?” afirmă că e “un referendum zilnic” caracterizat de dorința de “locui împreună”. Idealurile civice-naționale au influențat dezvoltarea democrației reprezentative din țări ca SUA sau Franța ș.a.

State unde naționalismul civic predomină sunt de cele mai multe ori foste colonii imperiale precum Statele Unite, Canada, Mexic, Brazilia sau Argentina unde naționalismul etnic este greu de construit din cauza diversității etnice.

RM a încetat să mai fie colonie a imperiului sovietic odată cu declararea independeței și nu se poate constata o diversitate etnică specifică statelor care vor să construiască un naționalism civic.  Conform recensământului din 2004, în RM locuiesc aproape 80% de moldoveni iar etnia minoritară cea mai numeroasă o formează ucrainenii cu doar 8,34% sau 282 de mii de persoane. Dacă Statele Unite ale Americii au fost fondate de colonizatori englezi, francezi, italieni, germani, spanioli etc, statul REPUBLICA MOLDOVA nu a fost fondată de colonizatorii ucraineni, ruși, bulgari sau găguzi, ba chiar se poate spune că reușit să “apară pe hartă” în ciuda împotrivirii violente a minorităților vorbitoare de limbă rusă. 

URSS a încercat să creeze un soi de naționalism civic – toți suntem cetățeni sovietici, nu contează ce etnie avem. A fost evident însă că toate puterea era concentră în mana unui îngust grup de moscoviți șovini și xenofobi care au promovat exclusiv naționalismul rusesc iar republicile erau create și modificate după nevoile Moscova de a-și poată menține controlul asupra teritoriilor ocupate. Nu doar moldovenii din fosta respublică socialistă au fost rusificați forțat dar TOATE popoarele care au ajuns să "convețuiască" cu rușii au fost supuși unor procese intensive de rusificare forțată (violentă): polonezii, lituanienii, belarușii, finlandezii, ucrainenii dar și multe alte popoare din Asia Centrală.

Naționalismul etnic –  este o formă de naționalism unde “ națiunea” este definită în termeni de etnie și rasă. Tema centrală a naționalismului etnic este “ națiunea etnică este definită printr-o istorie comună, limbă comună, credință comună și trecut etnic comun” . Ideea centrală a politicii naționaliste este că un grup etnic poate fi identificat ca atare și are dreptul la auto-determinare. În relațiile internaționale, naționalismul etnic duce la politici și mișcări iredentiste (!) care cer o națiune comună în baza etniei.


Naționalismul etnic este prezent în multe state ca politică de emigrare sau repatriere. Armenia, Bulgaria, Croația, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Israel, România, Serbia sau Turcia oferă automat sau rapid cetățenie membrilor din diasporă ce fac parte din etnia dominantă.

Spre exemplu în Israel, "Legea Întoarcerii" garantează dreptul oricărui etnic evreu să primească automat cetățenie. În Germania, cetățenia este oferită oricui se consideră etnic german (și poate demonstra asta).  Conform legii naționalității din Grecia, un grec născut peste hotare poate transmite cetățenia către copii, iar el urmașilor lui ș.a.m.d.

Un exemplu clasic de naționalismului etnic față de cel civic este Federația Rusă. În Moscova sunt de notorietate atacurile rasiale împotriva celor din regiunea Caucazului. Intoleranța rușilor față de cei de altă etnie și/sau naționalitate se vede în toate mesajele șovine lansate de ideologii Kremlinului. Deși F. Rusă este formată din mai multe "respublici", statul promovează exclusiv naționalismul etnic rusesc.

Războiul din Ucraina poate fi considerată un război între (velicoruși) adepții naționalismului etnic rus totalitar împotriva (malorușilor),  care susțin naționalismul ucrainean civic democratic și european. Batalioanele pro-ucrainene sunt pline de belaruși, georgieni, armeni, evrei, ruși sau bulgari care luptă pentru dreptul de a fi cetățean Ucrainean fără a ține cont de etnie sau limbă vorbită. Detașamentele pro-rusești formate din ceceni sau inguși vor extermina orice element non-rusesc pentru a crea în estul Ucrainei o "Republică Populară" (imperială) ce promovează naționalismul etnic rusesc totalitar.

ȘANSĂ RATATĂ

Recensământul din 2014 era o oportunitate pentru RM să-și fortifice națiunea civică prin corectarea aberațiilor grave de la recensământul trecut. Dacă RM pretinde că vrea să fie un stat european ar trebui să știe că există un clasificator european al etniilor iar declararea unui cetățean ca "moldovean" la etnie îl plasează automat în grupul etnic al "românilor" și în loc să încerce să re-învie flacăra moartă a stalinismului ar fi mai corect și de datoria lor să INFORMEZE ADECVAT CETĂȚENII NU SĂ-I MINTĂ.

Ce-a vrut să obțină puterea de la Chișinău ? Să fortifice națiunea civică moldovenească prin "acceptarea" ca moldoveni doar a celor care se declară ETNICI moldoveni și respingerea celorlalți? Sau să creeze o ETNIE moldovenească în baza unei apartențe la un stat manipulând cetățenii cu termenul "naționalitate"? Solicităm centriștilor de la putere să explice tuturor cetățenilor moldoveni (indiferent de etnie) de ce este important pentru RM să existe o ETNIE MOLDOVENEASCĂ ?
 

În loc concluzii:

1.

Apartența la o națiune civică este VOLUNTARĂ (nesilită de nimeni) prin urmare nu este un UN DREPT la autoidentificare. Trebuie menționat că UE califică naționalitatea ca relația legală între o persoană și stat.

Dacă toți cetățenii RM fac parte din națiunea moldovenească, de ce în recensământ la întrebarea despre etnie apare și ce “naționalitate” aveți? Ce vrea să afle de fapt BNS-ul sau statul? 

Deputații din PLDM+PDM+PLR vor să creeze o etnie moldovenească (foarte diferită evident de cea română) care ar sta la baza națiunii civice moldovenești și deci a statului R. Moldova. Altfel, staliniștii de la putere ar trebui să accepte adevărul și anume că națiunea civică moldovenească este formată din aproape 80% de etnici români. Din care doar o parte deocamdată mai preferă să folosească regionalismul de moldovean pentru a se referi de fapt la români.

M. Lupu declară “toți împreună suntem moldoveni ca națiune civică” dacă așa este, de ce insistă asupra dreptului și chiar a importanței de a te auto-declara “moldovean” ca etnie? Cum se întărește națiunea civică prin crearea unei "etnii a statului" și excluderea celorlalți?

De ce vor unii ca națiunea CIVICĂ moldovenească să fie formată exclusiv din ETNICI moldoveni?

Motto-ul guvernării: PRIN PROSTIE ÎNAINTE?

Pentru a face parte din “națiunea civică” moldovenească (chiar dacă ești rus) trebuie să te autoidentifici la recensământ ca etnic “moldovean”Dar, toți cei care s-au declarat de altă etnie / națiune decât cea “moldoveneasca” – nu sunt moldoveni și nu fac parte din națiunea civică moldovenească ei fac parte din alte națiuni civice/ etnii: “ruși, bulgari, români, gagăuzi, evrei, armeni, etc”. 

Într-o situația deosebit de nostimă se pomenesc găgăuzii, care după ce “statul va prezenta rezultatele”, vor avea o națiune proprie diferită de cea moldovenească. Trebuie spus că UTAG nu fost niciodată constituită ca stat, deci găgăuzii nu se pot considerată națiune dar interpretarea rezultatelor din cauză "naționalității" poate permite acest lucru. (Vezi aici cum deputații care votează legi obligatorii pentru noi nu cunosc elementara diferența între etnie și naționalitate)

2. 

Apartența la o etnie nu înseamnă “autoidentificare” cum visează unii – “cine vrea se declară român, moldovean, rus sau găgăuz…”, după cum spune M . Lupu, pentru că apartența la o etnie înseamnă că individul respectiv are o istorie comună, limbă comună și credință comună cu acea etnie. Dacă eu nu am o istorie, limbă sau credință comună cu chinezii – am dreptul să mă autoidentific cum doresc, și să pretind că-s chinez sau rus sau italian sau francez ?

Poate exista dreptul la apartență națională sau la autodeterminarea etnică unui grup (nu a unui cetățean în cadrul unui recensământ). Ucrainenii ca grup etnic pot considera că sunt o etnie distinctă de cea rusă (pentru că au o limbă și cultură diferită), dar o persoană nu se poate autoidentifica cu o etnie care nu există de facto sau la care nu aparține.  

Un cetățean poate fi etnic rus dar să se considere parte a națiunii bulgare (locuiește în Bulgaria, vorbește bulgara sau e atașat de cultura bulgară) sau invers un etnic bulgar se poate considera parte a națiunii ruse (locuiește în Rusia, vorbește rusa sau e atașat de cultura rusă). Dar un etnic bulgar care locuiește în Rusia nu poate pretinde că are dreptul să se autoidentifice ca etnic rus. 

ÎNCOTRO?

Teoretic (deși mai rar) sunt etnici ruși care locuiesc în R. Moldova dar se consideră parte a “națiunii moldovenești” (de obicei limba română este limba maternă a unuia din părinți). Cum poate răspunde corect ce etnie/naționalitate are un cetățean ce vine dintr-o familie mixtă, să zicem mama e ucraineancă iar tatăl e moldovean?

Dacă se declară de etnie / naționalitate moldovean este privat de dreptul (garatant și de Constituție) de a fi etnic ucrainean. 

Dacă se declară de etnie / naționalitate ucrainean, este privat de dreptul garantat de Constituție de a fi parte a națiunii moldovenești.

CE FEL DE NAȚIUNE REZULTĂ DE AICI? DESPRE CE DE FEL DREPTURI LA AUTODETERMINARE E VORBA? ȘI CE FEL DE REZULTATE VOR FI ASTEA?

Dacă au etnie nu au naționalitate, iar dacă au naționalitate nu au etnie?

Deși “stataliștii” se laudă că promovează “pacea interetnică și socială”, prin acest recensământ au demonstrat încă odată că unicul scop al statului Republica Moldova este de a încerca să “convinvgă” pe cine poate că există o etnie și națiune “moldovenească” diferită de etnia și națiunea română. Acesta pare a fi și scopul tuturor guvernelor staliniste de la Chișinău de la fondarea Respublicii Sovietice și până astăzi, nu crearea unui stat funcțional și asigurarea drepturilor cetățenești.

3.

Dacă dorința de a locui împreună este necesară pentru existența națiunii civice moldovenești – este evident pentru toți că așa ceva în RM nu a existat niciodată.  O bună parte a cetățenilor RM sunt categoric împotriva independenții statului nostru iar dorința lor este de a locui “împreună” cu “frații” lor în URSS.   

Acești cetățeni sunt categoric împotriva: limbii vorbite de majoritatea cetățenilor, alfabetului folosit de statul RM, imnului național, semnelor statele, deci a tuturor lucrurilor care au stat la FONDAREA STATULUI INDEPENDENT REPUBLICA MOLDOVA, care a apărut pe harta lumii ca urmare a unor revendicări ETNICE și CULTURALE: dreptul la limbă națională sau dreptul la alfabet latin. (Detali AICI despre cum RM nu a fost niciodată un stat neutru deși și acest lucru e garantat de Constituție).

4. 

Dacă Marian Lupu vrea “drept” la autoidentificare, dumnealui vrea să-și afirme dreptul de a fi parte a unei NAȚIUNI (ex: turcă, rusă, română ucraineană, etc.). 

Întrebarea din recensământ fiind și ce “etnie” are, Marian Lupu dar și alții nu pot pretinde la “dreptul la autoidentificare” pentru că autoindentificarea e valabilă doar pentru grupuri etnice sau pentru apartența unei persoane la o națiune.

Deși M. Lupu declară că “națiunea etnistică”* nu mai există. Prin păstrarea întrebării ce naționalitate / etnie aveți a reușit să afirme exclusiv națiunea etnică și îngropat definitiv națiunea civică.

5.

Prin această etnicizarea a națiunii civice, Marian Lupu, alături de colegii săi de “ideologie” va avea mari dificultăți în a prezenta rezultatele sondajului. Este foarte probabil ca numărul celor care se numesc “moldoveni”  și vorbesc "moldovenește" să fie de sub 50%.

Constituția R. Moldova pe care toți deputații au jurat s-o respecte declară că poporul moldovenesc a devenit națiune într-un context istoric și etnic iar statul recunoaște și garantează dreptul tuturor cetățenilor la exprimarea lor etnică.

În art. 10 din Constituție se specifică că statul RM este patria comună a tuturor cetățenilor săi indiferent de identatea lor (etnică sau națională).

Prin prezența în chestionar a întrebării ce etnie / naționalitate ești, se încalcă grav spiritul Constituției care vorbește clar de unitatea poporului Republici Moldova. Ar trebuie ca autoritățile competente să încerce, chiar post-factum să corecteze întrebarea ce vizează etnia.

Ce fel de unitate, patrie comună sau națiune civică poate rezulta dintr-un recensământ unde doar cei care se declară “etnici” moldoveni sunt “moldoveni”, iar ceilalți sunt etnii “minoritare” adică non-moldoveni ?

Centrismul o căzut în groape pe care o săpa unionismului

Comuniștii sovietici au creat Respublica Moldovenească pentru a putea justifica ocuparea acestui teritoriu. Republica Moldova și-a declarat independența anume față de acei comuniști sovietici prin urmare, pentru a ne afirma existența nu trebuie să folosim "etnii" create în laboratoarele staliniste ci să ne întărim suveranitatea anume față de HRĂPĂREȚII NESĂTULI de la nord-est.

Deși staliniștii au creat moldovenismul pentru a ne putea menține în URSS, centriștii l-au îndreptat acum fără să vrea împotriva rușilor, ucrainenilor, bulgarilor sau găgăuzilor pe care îi obligă să fie moldoveni și să vorbească moldovenească. Românilor etnici de aici le este simplu să fie moldoveni, ei sunt moldoveni, deci români de sute de ani… dar cum îi vor moldoveniza stataliștii noștri pe ruși, ucraineni și găgăuzi? Pentru ca un etnic rus să fie moldovean el trebuie să devină etnic moldovean – asta a obținut centrismul după recensământ.

ATENȚIE ROMÂNIA!!!

Statul român care a finanțat acest recensământ ar trebui să ceară banii înapoi pentru că altfel va ieși că a contribuit la "crearea" unui "stat moldovenesc", unde locuiește o "etnie moldovenească" care are și o "națiune moldovenească" .

România ar trebui să știe că cei care fortifică "națiunea civică moldovnească" visează să-i elibereze și pe restul moldovenilor de sub OCUPAȚIA rumînilor țigani. 


Statul Român (dar și Uniunea Europeană) ca sponsor al acestui recensămănt ar trebui cel puțin să ceară clarificări de la Guvernul Republica Moldova despre cum trebuie corect interpretate rezultatele la întrebarea ce "naționalitate / etnie" aveți.

*În limba română nu există cuvântul etnistic. Nu se știe deocamdată dacă acest cuvânt există sau nu în “limba moldovenească”. Se știe în schimb cu certitudine că moldovenească este un sub-dialect al limbii române iar moldovenii care au declarat la recensământ că vorbesc moldovenește au declarat că implicit că vorbesc românește.

ARHIVA TIMPUL
iunie 2014

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *