CSI / RusiaRăzboiUcraina

Pariul pierdut al lui Putin: Ce înseamnă noile vehicule de luptă occidentale promise Ucrainei pentru cursul războiului

Noile vehicule de luptă pe care Ucraina le va primi din SUA, Franța și Germania arată o schimbare clară în mentalitatea liderilor occidentali în ceea ce privește armamentul pe care sunt dispuși să îl ofere Ucrainei, impactul acestora pe câmpul de luptă urmând a fi resimțit în mai multe feluri de forțele ruse.

Într-o evoluție care părea greu de închiput chiar și în urmă cu doar câteva luni, președintele Franței, Emmanuel Macron a anunțat miercuri că țara sa va trimite forțelor ucrainene blindate ușoare AMX-10 RC, în timp ce Germania și Statele Unite au ajuns la un acord pentru a trimite Kievului vehicule de luptă a infanteriei Marder, respectiv vehicule de luptă Bradley.

Generalul australian Mick Ryan notează într-o nouă analiză publicată pe pagina sa de Twitter că, în primul rând, aceste vehicule de luptă vor oferi trupelor ucrainene o creștere calitativă clară a capabilităților lor de luptă.

„Acestea sunt vehicule de luptă a infanteriei de top, proiectate pentru a lupta în unități mecanizate de arme combinate împotriva forțelor sovietice și rusești”, notează acesta, subliniind că avantajul calitativ pe care aceste arme îl oferă trupelor ucrainene va fi important în bătăliile care vor urma.

Ucraina își continuă tranziția către echipamente NATO

Ryan, un absolvent al Colegiului de Comandă și Stat Major al Pucașilor Marini americani, mai subliniază că, în pofida faptului că forțele Kievului și-au demonstrat abilitatea de a câștiga bătălii și că au un moral superior trupelor ruse, ele vor avea nevoie de fiecare atu posibil în ofensivele dificile care vor avea obiectivul de a disloca armata rusă din pozițiile defensive întărite pe care le-a construit în ultimele luni.

General-maiorul australian în retragere amintește de asemenea că noile vehicule de luptă promise Ucrainei nu doar că au un blindaj și armament bun, ci că acestea beneficiază și de sisteme de țintire optică și comunicații foarte bune, elemente esențiale pentru unitățile de arme combinate.

Potrivit acestuia, o a doua implicație a anunțurilor făcute acum de cele 3 state NATO privind noile ajutoare militare pe care le vor trimite Ucrainei ține de faptul că forțele armate ale Kievului vor trebui să își continue tranziția către sistemul logistic standard al Alianței Nord-Atlantice.

„Vehiculele blindate sunt susținute în formații de la companie, la batalion și mai sus. Așa că va fi nevoie de noi procese și lanțuri logistice”, afirmă acesta.

Armata ucraineană își va putea înlocui treptat blindatele de fabricație sovietică

O a treia implicație este legată de degradarea „flotei” de vehicule blindate sovietice din dotarea forțelor ucrainene, ceea ce înseamnă că vehiculele occidentale probabil vor rămâne o soluție pe termen lung pentru armata Kievului.

Însă noile arme care vor fi puse la dispoziția comandamentului militar al Ucrainei vor necesita instruire suplimentară, nu doar pentru a le folosi și întreținte, ci și pentru a asigura că ele sunt utilizate în scopul pentru care au fost proiectate, ca vehicule de luptă a infanteriei, nu doar ca transportoare blindate.

„Astea fiind spuse, ucrainenii au demonstrat în cursul acestui război capacitatea de a absorbi foarte rapid noi arme și echipamente, și apoi să le folosească în moduri inedite și inteligente. Gândiți-vă la HIMARS, Gepard și Javelin”, amintește Mick Ryan, notând totuși că Ucraina va avea nevoie probabil mai multe dintre aceste vehicule pentru ofensive susținute.

În plus, odată ce aceste vehicule de luptă vor fi integrate în forțele mecanizate ale Kievului, Occidentul ar putea decide să trimită și alte echipamente militare de susținere a unităților care le operează, ca de exemplu noi obuziere sau piese de artilerie autopropulsată.

Occidentul nu și-a pierdut răbdarea cu războiul, cum spera Putin

„Și cel mai important, va fi nevoie de vehicule de mobilitate protejate pentru a proteja geniștii ucraineni care să facă breșe rapide sau treacă peste obstacole pentru a susține suflul ofensivelor în care ne putem aștepta să fie folosite aceste vehicule”, adaugă Mick Ryan.

Pe rețelele de socializare au apărut săptămâna aceasta imagini cu un nou lot din acest tip de vehicule în drum spre Ucraina, via România.

De asemenea, Mick Ryan subliniază că aceste noi ajutoare militare din partea Franței, Germaniei și SUA par să arate că Occidentul crede că Ucraina poate câștiga războiul declanșat de dictatorul rus Vladimir Putin pe 24 februarie.

„Acesta este și un semnal pentru Putin. El va fi nevoit să își regândească calculele strategice pentru acest război. Occidentul l-a derutat pe Putin, care a presupus că Europa își va pierde răbdarea, nu doar prin menținerea cursului alături de Ucraina, ci și prin oferirea continuă de muniții și echipamente mai bune”, mai notează generalul australian.

Ryan a subliniat în mod repetat de-a lungul lunilor anterioare că marea vulnerabilitate a Ucrainei o reprezintă o eventuale slăbire a sprijinului și a hotărârii occidentale de a o ajuta.

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *