Politică

(PARLAMENT / VIDEO) BERD acordă un împrumut de 52,5 mln de euro companiei CFM. Proiect PCRM respins: Foștii comuniști rămân în funcții

(UPDATE 16.31) Comuniștii au cerut excluderea lui Artur Reșetnicov și Violetei Ivanov din componența Biroului Permanent, demisia lui Boris Golovin din funcția de deputat, dar și revocarea din funție de vicepreședinte a Parlamentului lui Vladimir Vitiuc.
Supus votului, proiectule au fost susținute doar de 25 deputați din partea PCRM și PSRM.

(UPDATE 16.02) Parlamentul a respins proiectul de lege prin care cetățenii Republicii Moldova riscau să ia amenzi usturătoare, dacă ieșeau în locuri publice îmbrăcați în haine similare după culoare cu uniformele militare sau de camuflaj. 

Deputații au dezbătut în lectură finală proiectul de lege ce interzice civililor să poarte uniformă militară. Documentul prevede amenzi de până la 3000 de lei pentru cei care se vor da drept militari.

(UPDATE 15.40) Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut de 52,5 mln de euro companiei de stat „Calea Ferată din Moldova" pentru modernizare. Banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea infrastructurii feroviare și achiziția locomotivelor. 

Potrivit documentului, R. Moldova va beneficia de un grant în sumă de 5 milioane de euro, „mijloace financiare destinate pentru co-finanţarea achiziţiei a 10 locomotive noi multifuncţionale în cadrul executării Proiectului de achiziţie a locomotivelor şi de restructurare a infrastructurii feroviare, pentru care anterior R. Moldova a contractat 52,5 milioane euro de la BERD”, se precizează în nota informativă anexată la proiect.

Grantul va permite implementarea programului de eficienţă energetică care presupune procurarea echipamentelor în vederea verificării consumului de combustibil al locomotivelor existente, dar şi posibilitatea analizei bazelor de date în regim real.

Acordul respectiv are ca scop implementarea reformelor în sectorul feroviar stabilite în Agenda de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, precum şi în Strategia de Transport şi Logistică 2013-2022.

(UPDATE 10.43) Deputatul socialist, Vlad Bătrâncea s-a arătat revoltat în această dimineață la ședința Parlamentului, cerând să fie audiați de urgență șeful SIS și ministrul Educației pe marginea organizării marșului unionist din 27 martie din Chișinău.

”Cerem lămuriri cu privire la această propagandă, copii din clasa I sunt impuși să respecte o ideologie”, a spus acesta. 

Propunerea nu a fost inclusă pe ordinea de zi fiind votată doar de 39 de deputați. 

Duminică, 27 martie, va fi convocat simbolic Sfatul Ţării 2 şi va fi organizat cel mai mare marş unionist din istorie. Cel puţin acest lucru îl promit organizatorii acţiunilor, care sunt convinşi că singura soluţie pentru dezvoltarea Republicii Moldova este unirea cu România, relatează Moldova 1.
Organizaţiile unioniste din Moldova îşi propun ca Marea Unire din 27 martie 1918 să se repete în această duminică. Simbolic, în prima parte a zilei, ei vor convoca Sfatul Ţării, asemeni celui care acum 98 de ani a votat pentru reîntregirea României.

„Vrem ca astfel să fie legitimată acea structură care să demareze lucruri concrete în vederea reunirii cu România. Sfatul Țării 2 va fi împărţit în comisii pe modelul Parlamentului de la Chişinău sau a celui de la Bucureşti”, a spus coordonatorul Blocului Unităților Naționale, Constantin Codreanu.

„Vom avea 1725 de delegaţi, astfel încât să fie câte un reprezentant din partea fiecărei localităţi din Republica Moldova inclusiv din localităţile găgăuzeşti, bulgăreşti. La Congres vor fi reprezentate toate păturile sociale, inclusiv uniunile de creaţie, asociaţiile nonguvernamentale”, a menționat scriitorul Nicolae Dabija.

Ulterior, la ora 13:00, unioniştii vor porni în marş din centrul capitalei spre gara feroviară.

(Știre inițială) Președintele Parlamentului, Andrian Candu a anunțat că ”astăzi, la hotelul Leogrant, Consulatul şi corpul diplomati al Belgiei va deschide o carte pentru mesaje până la ora 16:00”.

Atentatele comise marți la aeroportul internațional Zaventem și în stația de metrou Maelbeek din Bruxelles s-au soldat până acum cu cel puțin 31 de morți și 260 de răniți, a declarat miercuri ministrul sănătății din Belgia, Maggie De Block, pentru Radio 1 VRT, transmite EFE.

‘Cifra actuală ar putea crește’, a spus De Block, care a recunoscut că identificarea victimelor este ‘deosebit de complexă’. ‘Unele persoane sunt menținute într-o stare de comă indusă, în timp ce altele se află la terapie intensivă și au răni grave’, a explicat ea. Prima noastră grijă este starea victimelor, a mai declarat ministrul sănătății.

Totodată, ministrul de externe belgian Didier Reynders a declarat, citat de Belga, că victimele atentatelor provin din 40 de țări. 

Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului, figurează 16 proiecte. Astăzi, deputații urmează să dezbată în lectură finală proiectul de lege ce interzice civililor să poarte uniformă militară. Documentul prevede amenzi de până la 3000 de lei pentru cei care se vor da drept militari. 

sursa. timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *