Externe

Parlamentar rus: Luptătorii ucraineni de la Azovstal „nu merită să trăiască”. Peskov: Militarii capturați „vor fi tratați conform normelor internaționale”

Un parlamentar rus care participă la negocierile de pace cu Ucraina a declarat, marți, că luptătorii ucraineni care s-au aflat la Azovstal „nu merită să trăiască” și că Rusia ar trebui să ia în considerare pedeapsa cu moartea pentru „luptătorii naționaliști” din Batalionul Azov, relatează Reuters. Între timp, Dmitri Peskov, a precizat că militarii capturați „vor fi tratați conform normelor internaționale”.

Astfel de declarații au fost făcute de Leonid Sluțki, în cadrul unei dezbateri parlamentare în camera inferioară a parlamentului rus. Sluțki spune că deși Rusia are un moratoriu pentru pedeapsa cu moartea, ar trebuie „să ia în considerare cu atenție” posibilitatea condamnării la moarte pentru soldații ucraineni.

„Nu merită să mai trăiască după crimele monstruoase împotriva umanității pe care le-au comis și pe care le comit continuu împotriva prizonierilor noștri”, a menționat parlamentarul rus.

Volodin: Sunt criminali de război şi trebuie să facem totul pentru a-i aduce în faţa justiţiei

Combatanţii ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal care s-au predat vor fi trataţi „conform normelor internaţionale”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt a președintelui rus, Dmitri Peskov, adăugând că Putin a garantat acest lucru, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, preşedintele Dumei de Stat și admiratorul lui Puti, Veaceslav Volodin, a declarat într-o sesiune în plen, marţi, că „aceşti criminali de război capturaţi nu pot fi daţi la schimb, ci trebuie judecaţi”, transmite Interfax.

„Criminalii nazişti nu ar trebui să facă obiectul unui schimb de prizonieri. Ţara noastră îi tratează uman pe cei care s-au predat sau au fost luaţi prizonieri. Dar în ceea ce îi priveşte pe nazişti, poziţia noastră aici trebuie să rămână neschimbată: aceştia sunt criminali de război şi trebuie să facem totul pentru a-i aduce în faţa justiţiei”, a scris acesta pe contul său de Telegram.

Totodaă, Volodin a susţinut o iniţiativă în acest sens formulată înaintea sa de deputatul Anatoli Vaiserman şi a cerut comisiilor de apărare şi securitate din Duma de Stat să pregătească un proiect de hotărâre în această privinţă, invitându-i pe deputaţi să-l voteze la finalul şedinţei.

Circa 265 de combatanţi ucraineni, care erau baricadaţi la oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene din Mariupol, s-au predat forţelor ruse şi se consideră prizonieri începând de luni, a afirmat, marţi, Ministerul rus al Apărării.

„În cursul ultimelor 24 de ore, 265 de combatanţi au depus armele şi au fost luaţi prizonieri, între care 51 grav răniţi”, a transmis ministerul într-un comunicat cu privire la stadiul ofensivei ruse împotriva Ucrainei, în cea de-a 83-a zi a războiului.

„Toţi cei care au nevoie de asistenţă medicală sunt îndreptaţi spre spitalul din Novoazovsk”, în teritoriul separatist prorus, a precizat instituţia de apărare rusă, care nu s-a referit la niciun fel de schimb de prizonieri, contrar celor declarate de Ucraina.

Kremlin: Combatanții care s-au predat la Azovstal vor fi tratați conform normelor internaționale

Întrebat în conferinţa sa de presă zilnică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a refuzat să spună dacă aceşti soldaţi ucraineni vor fi consideraţi drept prizonieri de război sau criminali de război, în timp ce Moscova îi califică pe mulţi militari ucraineni, în special pe cei din batalionul Azov din Mariupol, drept „bande armate neonaziste”.

„Voi aminti declaraţia lui Putin, ei vor fi trataţi în conformitate cu dreptul internaţional”, a spus Dmitri Peskov.

Luni, ministra adjunctă a apărării din Ucraina, Ganna Maliar, anunţase că 264 de combatanţi ucraineni, între care 53 de răniţi, au fost evacuaţi de la oţelăria Azovstal spre localităţi situate în teritoriul controlat de forţele ruse şi proruse din estul Ucrainei. Ea afirmase că aceşti combatanţi urmau să fie repatriaţi în viitor pe teritoriul controlat de Ucraina, „în cadrul unei proceduri de schimb”.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declarase, la rândul său, luni, într-o înregistrare video, că esenţial este „să salvăm vieţile băieţilor noştri”.

„Vreau să subliniez: Ucraina are nevoie de eroii săi în viaţă. Acesta este principiul nostru”, a adăugat el.

Săptămâna trecută, autorităţile ucrainene afirmaseră că 1.000 de soldaţi ucraineni, între care 600 răniţi, potrivit unuia dintre comandanţii lor – se aflau în continuare în galeriile subterane ale imensului combinat siderurgic, devenit simbol al rezistenţei ucrainene de la invazia rusă lansată în 24 februarie.

Ei se retrăseseră la Azovstal după mai bine de o lună de asediu împotriva Mariupolului, port strategic la Marea Azov, în sud-estul Ucrainei, atacat de armata rusă din primele zile ale războiului şi distrus aproape în totalitate.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *