Internațional

​Parlamentari germani sprijină planul de a staţiona 4.000 de militari ai Bundeswehr în Lituania

Doi parlamentari germani de rang înalt şi-au exprimat sprijinul pentru planul de a staţiona 4.000 de militari ai Bundeswehr în Lituania, ca parte a eforturilor de a apăra flancul estic al NATO.

Preşedinta Comisiei pentru Apărare din Parlamentul german, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, şi Comisarul parlamentar pentru forţele armate, Eva Hogl, şi-au exprimat sprijinul pentru această promisiune a ministrului german al apărării Boris Pistorius, subliniind de asemenea importanţa acestui angajament atât pentru Germania, cât şi pentru aliaţii săi baltici, scrie Hotnews.

„În principiu, este un semnal corect că Germania vrea să-şi întărească prezenţa în Lituania”, a declarat Strack-Zimmermann pentru dpa, întrebată despre „cât de fezabil” este să fie instalată o brigadă germană în această ţară baltică înainte de 2026. Acţiunea trebuie iniţial să fie aprobată de Parlamentul Germaniei, a subliniat ea.

Infrastructura Lituaniei lasă mult de dorit, a adăugat Marie-Agnes Strack-Zimmermann. „Barăcile (militarilor) sunt din vremurile sovietice, capacităţile militare ale zonelor de antrenament sunt strict restricţionate”, potrivit Strack-Zimmermann.

Este nevoie de locuinţe, şcoli, grădiniţe şi facilităţi de shopping adecvate, precum şi învăţători şi educatori, a adăugat ea.

Preşedinta Comisiei pentru Apărare din Parlamentul german a mai subliniat că desfăşurarea trupelor trebuie să se facă pe bază voluntară, adăugând că există în mod sigur oameni tineri în armata germană care vor găsi această oportunitate interesantă.

La rândul său, Eva Hogl a spus că prin staţionarea de trupe germane în Lituania se va da ”un semnal puternic” din partea Germaniei pentru aliaţii săi şi va fi subliniată ”responsabilitatea specială a Germaniei pe plan internaţional în ceea ce priveşte flancul estic al NATO”.

Germania a refuzat cererea României

Comisarul parlamentar pentru forţele armate a subliniat totodată că aceasta va fi o sarcină herculiană pentru Bundeswhr şi care trebuie finanţată corespunzător.

Aceste declaraţii au fost făcute înainte de summitul NATO ce se va desfăşura săptămâna viitoare în capitala lituaniană Vilnius.

Potrivit unui sondaj efectuat de institutul de cercetare al opiniei publice YouGov pentru dpa, 49% dintre germani sunt de acord cu desfăşurarea a 4.000 de militari germani pentru a proteja flancul estic al NATO în republica baltică, aşa cum a fost ea anunţată de ministrul apărării.

Până acum, Bundeswehrul a avut doar o mică prezenţă la nivel de comandament în Lituania, iar un mare număr de militari erau gata pentru desfăşurare, fiind însă staţionaţi în Germania.

Guvernul german a respins miercuri cererea guvernului român de a staţiona trupe pe teritoriul României, după ce premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre acest lucru cu o zi în urmă, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

Un purtător de cuvânt al ministerului german al apărării a declarat că Germania consideră că „nu este obligată” să trimită o brigadă a Bundeswehr-ului în România, întrucât menţine o cooperare militară cu Lituania în cadrul NATO, în timp ce Franţa cooperează cu România.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *