Social

Parlamentul a aprobat! Separatismul va fi pedepsit penal

Parlamentul a aprobat, în lectura a doua, legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care este introdusă pedeapsa pentru separatism, cu votul a 60 de deputați ai partidului de guvernământ „Acțiune și solidaritate” (PAS), scrie Moldova.europalibera.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Inițiativa prevede pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Prezentând proiectul în parlament, pe 22 decembrie 2022, deputata PAS Olesea Stamate, a declarat că unul dintre obiectivele inițiativei legislative este combaterea activităților informaționale subversive. În discursul său, ea s-a referit și la așa-zisul minister al securității din regiunea transnistreană, care ar fi angajat în astfel de activități.

Legea votată de deputații PAS a devenit un nou motiv de tensionare a relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol. După aprobarea ei, răspunderea penală va plana asupra reprezentanților puterii din republica nerecunoscută, de la așa-numitul președinte până la deputații din parlamentul local.

După votul în prima lectură, atât regimul de la Tiraspol, cât și Kremlinul au criticat modificările la Codul Penal. Sovietul suprem de la Tiraspol a cerut deputaților de la Chișinău să renunțe la acest proiect. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că aceste prevederi ar „estompa principiile de bază ale procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Bravo politicienilor moldoveni ! Mai este nevoie de verificare si intarire a SERVICIILOR SECRETE si a celor de orfine publica .Trebuie mai mult curaj si hotarîre pentru urmarirea și reținerea indivizilor platiti de Kremlin pentru proteste xi destabilizare a statului !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *