Politică

(PARLAMENTUL A VOTAT) Controalele de stat la agenţii economici din țară vor fi suspendate timp de trei luni

(UPDATE 13.23) Nicolae Spătaru şi Marina Ţurcan sunt noii membri ai Consiliului de Observatori al companiei „Teleradio-Moldova”. Cei doi candidați au fost propuși de către membrii CCA, iar dosarele candidaților au fost prezentate Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități.

(Știre inițială) Documentul îşi propune să limiteze intervenţiile abuzive ale organelor de control faţă de persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activitate de întreprinzător în Republica Moldova.

Moratoriul se referă doar la agenţii economici înregistraţi în modul stabilit de lege şi nu la persoanele care practică activităţi economice în mod ilicit.

Potrivit legii, după expirarea celor trei luni, Guvernul va putea să instituie moratoriu la controalele de stat, fără aprobarea Parlamentului, oricând consideră de cuviinţă. Această prevedere a nemulţumit unii deputaţi.

Proiectul nu afectează controalele efectuate în cadrul procedurii penale, cele realizate de Banca Naţională a Moldovei, ale Curţii de Conturi, controalele iniţiate la cererea persoanelor fizice şi juridice care solicită eliberarea sau prelungirea documentelor permisive.

Legea nu se aplică şi în cazul verificării de către Casa Naţională de Asigurări Sociale a actelor ce confirmă stagiul de cotizare şi venitul asigurat, controalelor iniţiate în cadrul procesului de insolvabilitate a persoanelor fizice şi juridice care desfăşoară activitate de întreprinzător pentru concretizarea creanţelor statului, dar şi a celor efectuate de CNPF în domeniul asigurărilor.

Anterior ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a informat despre acțiunile întreprinse în vederea instituirii moratoriului. O parte a instituțiilor de stat au confirmat emiterea ordinelor referitoare la instituirea moratoriului. Printre acestea Ministerele Economiei, Finanțelor, Agriculturii și Industriei Alimentare, care au anunțat că instituțiile de control care se află în subordinea acestora nu vor efectua controale, alte ministere urmează s-o facă. Proiectul de Lege a fost, de asemenea, făcut public și consultat cu părţile interesate, iar reprezentanții societății civile au remis un aviz în acest sens. Majoritatea propunerilor s-au regăsit în variata definitivată a proiectului de lege, aprobat de Guvern.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *