Justiție

Parlamentul a votat desemnarea membrilor comisiei de evaluare a judecătorilor la CSJ

Parlamentul a votat joi, 15 iunie, desemnarea a 6 membri în Comisia privind evaluarea externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Trei evaluatori sunt înaintați de Comisia juridică, numiri și imunități, la propunerea partenerilor de dezvoltare, iar alți trei au fost desemnați de fracțiunile parlamentare, a explicat președinta Comisiei, Olesea Stamate, scrie Radiomoldova.md.

Potrivit procedurii, fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate” a propus plenului Parlamentului două candidaturi: Iurie Gațcan și Andrei Bivol. De asemenea, Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a înaintat candidatura lui Lilian Enciu. Din partea partenerilor de dezvoltare au fost selectați, în bază de concurs, candidații: Lavly Perling, Maria Giuliana Civinini și Scott Bales.

Vă amintim că, autoritățile au demarat reforma justiției la sfârșitul anului 2021, care s-a soldat cu plecări masive a magistraților. Doar de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au plecat peste 20 de judecători din 25.

Reforma CSJ este a doua etapă în acest proces, după Consiliul Superior al Magistraturii (csm), unde judecătorii au fost evaluați pe criterii de etică și integritate profesională de către o comisie independentă, din care fac parte și evaluatori externi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *