Actualitate

Parlamentul a votat noul Statut al municipiului Chișinău

Mai multe prevederi ale acestuia,care îi oferă primarul capitalei mai multe atribuții decât în prezent, inclusiv la numirea funcționarilor, au nemulțumit opoziția.

Împuternicirile primarului, conform noilor prevederi, au provocat cele mai multe dezbateri. Spre exemplu, autorii propun ca primarul să poată numi viceprimarii, chiar dacă aceștia nu vor fi acceptați de Consiliul Municipal. De asemenea, edilul capitalei ar urma să numească în funcție și alți funcționari, fără a avea nevoie de acordul Consiliului. Sunt atribuții ilegale și există presiuni mari pentru a vota acest proiect, a comentat deputatul PPEM Eugen Carpov.

În același timp, socialistul Vasile Bolea s-a referit și la o altă prevedere, potrivit căreia, primarul Chișinăului va avea dreptul să interzică sau să amâne anumite acțiuni de protest.
Pe de altă parte, deputatul liberal Iurie Vlas a menționat că primarul Chișinăului are nevoie de competențe sporite pentru a nu permite blocarea activității administrației publice locale.
În parlament mai există două inițiative legislative privind noul statut al municipiului Chișinău – unul elaborat de un grup de lucru creat anul trecut și altul – de deputații PPEM. Acestea prevăd mai multe împuterniciri pentru Consiliul municipal.

radiochișinău.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *