Actualitate

Parlamentul catalan încearcă să deblocheze învestirea unui preşedinte al guvernului local

Parlamentul regional a indicat pe contul de Twitter că preşedintele său, Roger Torrent, a convocat o sesiune plenară pentru 1 martie la orele 10.00 (09.00 GMT), pentru a dezbate patru propuneri de rezoluţie.

Una dintre acestea a fost prezentată de grupul Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia), lista condusă de Carles Puigdemont, care a primit cele mai multe voturi din tabăra separatistă la alegerile regionale de la 21 decembrie.

Textul reaminteşte că singurul candidat declarat este Puigdemont, liderul catalan demis de Madrid împreună cu guvernul său după proclamarea unei "republici catalane", născută moartă la 27 octombrie la Barcelona.

De asemenea, subliniază că adunarea "dispune de o majoritate parlamentară pentru a-i acordul votul de încredere lui Carles Puigdemont i Casamajo ca preşedinte al Generalitat de Catalunya".

Cu toate acestea, alegerea în fruntea guvernului regional a lui Puigdemont – exilat voluntar la Bruxelles de aproape patru luni – este cu atât mai problematică, cu cât el va fi arestat şi plasat în detenţie preventivă pentru "rebeliune" şi "răzvrătire" dacă se va întoarce în ţară.

Curtea Constituţională a avertizat că el nu va putea fi învestit la distanţă şi că, în prealabil, trebuie să obţină autorizaţia judecătorului care se ocupă de dosarul lui pentru a asista la dezbaterea parlamentară de învestire.

Separatiştii catalani sunt divizaţi în ce priveşte strategia de urmat, din cauza riscului de blocaj al instituţiilor catalane, în prezent plasate sub tutela Madridului.

Alte trei grupuri parlamentare – reprezentând 61 de deputaţi catalani din totalul de 135 – îi vor cere la 1 martie lui Roger Torrent să caute mijloacele de a debloca situaţia.

Propunerea de rezoluţie prezentată de partidul liberal şi antiseparatist Ciudadanos – care a obţinut cel mai mare număr de voturi la alegerile regionale – denunţă "blocajul şi paralizia instituţiilor din partea formaţiunilor separatiste" şi îi cere lui Roger Torrent să faciliteze învestirea altui candidat decât Carles Puigdemont.

Celelalte două propuneri de rezoluţie au fost înaintate de socialişti şi de coaliţia stângii radicale Catalunya en Comu-Podemos.

Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *