Internațional

Parlamentul Cehiei a aprobat aderarea Finlandei și a Suediei la NATO

Cele două camere ale parlamentului ceh au aprobat aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO, transmite sâmbătă DPA și Agerpres.

Într-o şedinţă care s-a prelungit până după miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, Camera Deputaţilor cehi a votat aproximativ cu unanimitate intrarea celor două ţări nordice în Alianţa Nord-Atlantică. Anterior, în această lună, Senatul ceh votase în favoarea admiterii lor în NATO.

Ultimul pas în procedura de ratificare din Republica Cehă este semnarea de către preşedintele Milos Zeman, care susţine planul de extindere a NATO.

Ulterior, la Summitul NATO de la Madrid, Finlanda şi Suedia au fost invitate oficial să devină membre ale NATO, după ce pe 18 mai cele două ţări au prezentat cererea oficială de aderare la organizaţie. Semnarea protocoalelor de aderare a celor două ţări nordice de către cele 30 de state membre NATO a avut loc la Bruxelles, în 5 iulie.

În mod tradiţional neutre, Finlanda şi Suedia au decis să adere la NATO ca reacţie la agresiunea militară neprovocată şi nejustificată lansată de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie. Finlanda şi Rusia au o frontieră terestră comună cu o lungime de 1.340 de kilometri.

Toate cele 30 de state membre ale NATO trebuie să ratifice protocoalele de aderare a Finlandei şi a Suediei pentru ca acestea să devină membre cu drepturi depline ale Alianţei Nord-Atlantice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *