UE / Nato

Parlamentul European ar putea suspenda acordul comercial UE-SUA dacă NSA continuă programul de supraveghere

UE ar trebui să suspende acordul cu SUA privind datele bancare, precum şi "acordul zonei de siguranţă" privind datele private, se arată în textul rezoluţiei, iar lupta împotriva terorismului nu va putea niciodată justifica supravegherea secretă şi ilegală, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Rezoluţia a fost votată cu 544 voturi pentru, 78 împotrivă şi 60 abţineri. "Dezvăluirile lui Snowden ne-au dat o şansă să reacţionăm. Sper că vom transforma aceste reacţii în ceva pozitiv şi de durată în mandatul viitor al acestui Parlament, o propunere legislativă de protecţie a datelor de care să putem fi toţi mândri" a declarat raportorul Claude Moraes. "Este singura anchetă internaţională în supravegherea de masă (…) Nici Congresul Statelor Unite nu a avut o astfel de anchetă", a adăugat el.

Parlamentul European ar trebui să nu dea consimţământul final privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) cu SUA înainte ca drepturile fundamentale UE să fie pe deplin respectate, se subliniază în rezoluţie, care adaugă că protecţia datelor ar trebui exclusă din negocierile comerciale. Acest consimţământ "ar putea fi pus în pericol câtă vreme activităţile de supraveghere şi interceptarea comunicaţiilor în instituţiile UE şi în reprezentanţele diplomatice nu vor fi pe deplin stopate", spune textul rezoluţiei PE.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *