Internațional

Parlamentul European condamnă atacurile teroriste brutale ale Hamas asupra Israelului și o solicită o ”pauză umanitară”

Parlamentul European (PE) a condamnat joi atacurile teroriste brutale şi josnice comise de mişcarea militantă palestiniană Hamas împotriva Israelului, exprimându-şi în acelaşi timp profunda îngrijorare cu privire la situaţia umanitară din Fâşia Gaza, indică un comunicat al PE.

Într-o rezoluţie adoptată joi cu 500 de voturi pentru, 21 de voturi împotrivă şi 24 de abţineri, eurodeputaţii îşi exprimă sprijinul faţă de Israel şi poporul său şi subliniază necesitatea de a ”elimina organizaţia teroristă Hamas”. De asemenea, PE solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor luaţi de Hamas şi recunosc dreptul Israelului la autoapărare, ”consacrat în dreptul internaţional şi limitat de acesta”. Ca atare, orice acţiune a Israelului trebuie să respecte cu stricteţe dreptul internaţional umanitar.

De asemenea, Parlamentul European, că atât atacurile Hamas, cât şi răspunsul israelian riscă să intensifice un ciclu de violenţă în regiune. Prin urmare, eurodeputaţii solicită o ”pauza umanitară” a conflictului şi insistă că atacurile asupra civililor şi infrastructurii civile, inclusiv lucrătorilor ONU, lucrătorilor medicali şi jurnaliştilor, reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional.

Eurodeputaţii solicită o anchetă independentă în temeiul dreptului internaţional pentru a stabili dacă în recenta explozie de la spitalul Al Ahli din Gaza a fost vorba de un atac deliberat şi o crimă de război şi, în caz afirmativ, cer ca cei responsabili să fie traşi la răspundere.

Parlamentul European (PE) accentuează importanţa diferenţierii între poporul palestinian şi aspiraţiile sale legitime, pe de o parte, şi gruparea teroristă Hamas, pe de altă parte. Eurodeputaţii solicită comunităţii internaţionale să continue şi să sporească asistenţa umanitară acordată populaţiei civile din zonă şi Egiptului şi Israelului să coopereze cu comunitatea internaţională pentru a stabili coridoare umanitare către Fâşia Gaza.

Rezoluţia PE condamnă cu fermitate sprijinul Iranului pentru Hamas şi alte grupări teroriste din Fâşia Gaza. Eurodeputaţii îşi reiterează apelul de a include întreaga Gardă Revoluţionară Islamică din Iran şi Hezbollahul libanez pe lista UE a organizaţiilor teroriste şi solicită o anchetă cu privire la rolul Iranului şi al unor ţări precum Qatar şi Rusia în finanţarea şi sprijinirea terorismului în regiune.

De asemenea, ei denunţă atacurile cu rachete din Liban şi Siria în Israel şi cer o detensionare a situaţiei în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania.

Deşi îşi exprimă sprijinul ferm pentru intensificarea asistenţei umanitare pentru Fâşia Gaza, eurodeputaţii solicită, de asemenea, Comisiei Europene să revizuiască în detaliu întreaga asistenţă financiară europeană acordată Palestinei şi altor state din regiune, pentru a se asigura că niciun fond al UE nu finanţează în mod direct sau indirect terorismul. În acelaşi timp, aceştia subliniază că bugetul UE trebuie să ofere în continuare sprijin pentru consolidarea păcii şi a stabilităţii în regiune.

Subliniind necesitatea relansării imediate a procesului de pace, rezoluţia reiterează sprijinul său ferm pentru o soluţie negociată de coexistenţă a două state pentru Israel şi Palestina, conform frontierelor din 1967, cu două state suverane, democratice, care să convieţuiască în pace şi în condiţii de securitate garantată, cu Ierusalimul drept capitală a ambelor state.

Parlamentul European îşi exprimă în cele din urmă îngrijorarea cu privire la creşterea numărului de discursuri, manifestări şi atacuri antisemite de la începutul atacurilor teroriste ale Hamas. Aceştia solicită Comisiei Europene şi tuturor ţărilor UE să ia toate măsurile care se impun pentru a garanta siguranţa cetăţenilor evrei din UE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *