Actualitate

Parlamentul European susține Republica Moldova în procesul de aderare la UE

Parlamentul European susţine Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană (UE) şi cere Comisiei Europene să comunice Chişinăului condiţiile suplimentare necesare procesului de aderare. Despre aceasta a declarat miercuri, 2 noiembrie, la Chişinău, copreşedinţii Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE, Mihail Popşoi şi Siegfried Mureşan, într-o conferinţă de presă comună, informează MOLDPRES.

De asemenea, Mihail Popşoi a menţionat că, în cadrul reuniunii, parlamentarii europeni au apreciat efortul Republicii Moldova în procesul de implementare a reformelor şi au lansat un mesaj puternic de susţinere a ţării în procesul de aderare la UE.

La rândul său, Siegfried Mureşan a subliniat că aceasta a fost prima reuniune de când Republica Moldova a obţinut statutul de ţară candidată, iar eurodeputaţii au anunţat un mesaj clar de susţinere a republicii în procesul de integrare. Europarlamentarul român a cerut ca toate acţiunile pe care le face UE pentru UE să fie făcute şi pentru Republica Moldova, potrivit sursei citate.

Marţi, Parlamentul de la Chişinău a găzduit cea de-a 12-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova. La finalul acesteia, deputaţii au adoptat o declaraţie în care au solicitat Comisiei Europene să comunice Moldovei, în timp util, condiţiile suplimentare necesare procesului de aderare şi să asiste Chişinăul în pregătirea unei strategii cuprinzătoare de preaderare.

De asemenea, parlamentarii au cerut instituţiilor europene să asigure sprijin financiar rapid şi suplimentar, inclusiv fonduri europene nerambursabile, pentru a susţine procesul de aderare a Republicii Moldova şi pentru gestionarea crizei energetice.

Deputaţii au mai cerut încheierea unui acord între UE şi Republica Moldova privind eliminarea tarifelor de roaming, precum şi liberalizarea totală a comerţului şi transportului din republică în UE şi accelerarea integrării Republicii Moldova pe piaţa unică europeană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *