Integrare EuropeanăInternațional

Parlamentul francez a recunoscut Holodomorul drept genocid împotriva poporului ucrainean. Cine s-a opus

Adunarea Naţională a Franţei a recunoscut marţi drept genocid Holodomorul, foametea provocată la începutul anilor 1930 în Ucraina de către autorităţile sovietice şi care a ucis milioane de persoane, relatează AFP și RFI, potrivit Hotnews.ro.

„Recunoştinţă faţă de deputaţii din Adunarea Naţională pentru această decizie istorică”, a reacţionat Volodimir Zelenski într-un tweet postat în franceză la scurt timp după vot.

Într-o rezoluţie adoptată aproape cu unanimitate (168 de voturi pentru şi 2 împotrivă), deputaţii francezi au îndemnat guvernul să recunoască la rândul său Holodomorul drept genocid, pentru a răspunde aşteptărilor Kievului cu privire la acest subiect dureros, reanimat după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei.

Holodomorul (exterminare prin foame), „este istoria unei barbarii organizate” şi „utilizarea foametei ca armă politică”, a pledat prima semnatară a demersului, deputata Anne Genetet. Ea şi-a încheiat intervenţia cu un „Trăiască Ucraina liberă”, în prezenţa ambasadorului Ucrainei în Franţa.

Textul a fost co-semnat de membrii a şapte dintre cele zece grupuri politice din Adunarea Naţională, exceptând grupurile Franţa Nesupusă (LFI, extrema stângă), comunist şi Adunarea Naţională (RN, dreapta radicală).

Relativism moral în parlamentul francez vizavi de genocidul ucrainean

Deputaţii LFI nu au luat parte la vot, apreciind că există dubii cu privire la caracterul genocidar al acelor evenimente în ceea ce priveşte dreptul internaţional.

„Nimeni nu poate nega realitatea crimei”, însă „oare era vorba de exterminarea poporului ucrainean ca atare?”, a întrebat deputatul LFI Bastien Lachaud.

Comuniştii sunt singurii care au votat împotrivă, susținând că parlamentarii nu au legitimitatea de a se substitui istoricilor şi judecătorilor.

„Refuzăm să contribuim la politizarea mizelor Memoriei şi Istoriei”, a explicat deputatul Jean-Paul Lecoq.

Ce spune rezoluția adoptată de deputații Franței despre Holodomor

Textul adoptat „recunoaşte oficial caracterul genocidar al foametei impuse şi planificate de către autorităţile sovietice faţă de populaţia ucraineană în 1932 şi 1933”.

El „condamnă” aceste acţiuni şi „îşi afirmă sprijinul pentru poporul ucrainean, în aspiraţia lui de a face să fie recunoscute crimele în masă comise la adresa sa de regimul sovietic”.

Adunarea Naţională invită guvernul francez să adopte la rândul său această calificare de genocid şi îi cere să „încurajeze pe scena internaţională un acces liber la arhivele legate de Holodomor, în special în Federaţie Rusă”, pentru a documenta faptele.

Ministrul delegat pentru comerţ exterior, Olivier Becht, a subliniat în faţa deputaţilor „rezonanţa evidentă (a rezoluţiei lor) cu actualitatea”. El a susţinut-o chiar dacă „nu stă în obiceiul guvernului să recunoască drept genocid fapte care nu au fost calificate în prealabil ca atare de o instanţă judecătorească”.

Mai multe state europene au recunoscut Holodomorul drept genocid după începerea invaziei rusești în Ucraina anul trecut. România și Republica Moldova au făcut acest lucru în luna noiembrie.

O rezoluție în acest sens a fost adoptată și de către Parlamentul European în decembrie. Inclusiv țări apropiate din punct de vedere istoric de Rusia, precum Bulgaria, au recunoscut Holodomorul drept genocid. Parlamentul de la Sofia a făcut asta la începutul lunii trecute.

În ceea ce priveşte Rusia, ea refuză categoric această clasificare, invocând faptul că marea foamete din anii 1930 nu a făcut doar victime ucrainene, ci şi ruse, kazahe, precum şi în rândul altor popoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *