Actualitate

Parlamentul găzduiește un Summit de 3 zile dedicat prevenirii și tratării diabetului zaharat a pacienților din Europa de Sud-Est

Timp de 3 zile, reprezentanți ai asociațiilor de diabet din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Federația Rusă, Uzbekistan, Ucraina, Republica Moldova, precum și oficiali europeni vor dezbate subiecte de actualitate din domeniu. Discuțiile se vor desfășura în cadrul a 7 sesiuni de dezbateri: problema diabetului în Republica Moldova, rolul Federației Internaționale de Diabet, asociațiile de diabet: probleme și perspective de colaborare, inovații în sănătate și diabet, programul interstatal pentru diabetul zaharat: realizări și perspective.

La evenimentul de deschidere, vicepreședintele Parlamentului, Vladimir Vitiuc, a menționat că Republica Moldova acordă o atenție deosebită, la nivelul politicilor de stat, profilaxiei și tratamentului diabetului, precum și susținerii pacienților care suferă de această tulburare. Oficialul a remarcat că, anul trecut, a fost aprobat Programul naţional de prevenire şi control a diabetului zaharat pentru anii 2017-2021 și Planul de acțiuni privind implementarea acestuia, iar pentru monitorizarea eficientă a situației, va fi creat un registru electronic al pacienților cu diabet zaharat.

„Implementarea eficientă a acestui program va crește cu 10% diagnosticarea precoce a diabetului, va scădea rata de mortalitate cauzată de diabet și complicațiile acestuia cu 20%. Este necesar de îmbunătățit sistemul de prevenire a diabetului prin diagnosticarea la timp, tratament eficient și reabilitare. Sunt planificate o serie de acțiuni pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale acordate, dotarea centrelor medicale cu echipamente moderne și creșterea gradului de calificare a cadrelor medicale. De asemenea, persoanele care au fost diagnosticate cu diabet zaharat vor fi obligatoriu asigurate cu medicamentele necesare și teste de glicemie”, a spus Vitiuc.

Summitul conducătorilor asociațiilor pacienților cu diabet zaharat din Europa de Sud-Est „Unitate întru bine” se desfășoară în perioada 25-27 mai curent, fiind organizat de Societatea Diabeticilor din Republica Moldova „PRODIAB” sub egida Federației Internaționale a Diabetului.

Sursa: Realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *