Politică

(PARLAMENTUL ÎN DIRECT) Președintele Candu a trecut peste problema jurnaliștilor și a continuat ședința pe marginea proiectelor incluse pe ordinea de zi

(UPDATE 12.23) Președintele Parlamentului, Andrian Candu a trecut peste problema jurnaliștilor și a continuat ședința pe marginea proiectelor incluse pe ordinea de zi. Acesta nu a supus votului propunerea de a permite unui reprezentant al presei să se adreseze deputaților. 

(UPDATE 12.00) Fracțiunea Socialiștilor propune să fie supus la vot permiterea unui reprezentant media în sală pentru a se adresa deputaților de la tribuna centrală. Același lucru l-a cerut și liderul PL, Mihai Ghimpu și Chiril Lucinschi, dar și alți deputați.

(UPDATE 10.59) Deputații au luat încă o pauză de o oră. 

(UPDATE 10.56) Nici nu a început bine ședința, că deputații au luat o pauză de 30 de minute. Solicitarea a venit din partea liderului socialist, Igor Dodon care s-a arătat nemulțumit de faptul că parlamentarii nu au susținut un proiect de lege înaintat de fracțiunea sa. ”Statul R. Moldova este capturat. Cerem pauză pentru a discuta cu grupul Leancă și alții și poate revenim la procedura de vot”, a spus acesta. 

Fracţiunea socialiştilor din Parlament a elaborat şi a înregistrat în legislativ un proiect de hotărâre pentru aprobarea declaraţiei cu privire la recunoaşterea caracterului captiv al Republicii Moldova. Liderul PSRM, Igor Dodon, i-a îndemnat pe deputaţii care nu fac parte din majoritatea parlamentară să semneze declaraţia.

Politicianul a menţionat că acesta este primul pas pentru recunoaşterea Republicii Moldova drept stat capturat. În Declaraţie este menţionat că instituţiile de stat sunt excesiv politizate şi grav afectate de corupţie. „Republica Moldova a devenit un stat capturat în care unii se scaldă în lux, iar peste un milion de moldoveni trăiesc la limita sărăciei, fiind condamnaţi la mizerie şi foame”, a citit Igor Dodon din declaraţie.

Potrivi declaraţiei, reformele sunt mimate, instituţiile de drept compromise, încrederea cetăţenilor este pierdută, iar cea a partenerilor de dezvoltare de nerecuperat. Politicianul a menţionat că instituţiile statului luptă împotriva cetăţenilor proprii, le refuză accesul la justiţie, sănătate etc.

Întrebat de jurnalişti, dacă deputaţii PSRM vor susţine candidatul la funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, propus depreşedintele Parlamentului, Igor Dodon a declarat aceştia nu-şi vor da votul pentru el. Potrivit lui, deşi Sergiu Cioclea este o persoană profesionistă, în situaţia de stat capturat, acesta nu are şanse să schimbe situaţia spre bine. Igor Dodon a menţionat că orice candidatură care va fi numită într-o funcţie de conducere de către acest Parlament, din start se compromite.

Aleșii poporului sunt așteptați în sala de ședință la 10.50.

(Știre inițială) Marți, 1 martie, după desemnarea candidaturii lui Cioclea în cadrul Comisiei speciale a Parlamentului, șeful principalei fracțiuni de opoziție, socialistul Igor Dodon, s-a declarat convins că numirea lui Sergiu Cioclea „a fost coordonată cu oligarhii” și că acesta „va îndeplini doar sarcinile care vor fi spuse de către regimul oligarhic de la guvernare”. 

 

Pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului de astăzi, 3 martie, deputații au incluse 32 de proiecte de lege.

Printre chestiunile incluse pe ordinea de zi se numără constituirea unei „Comisii de anchetă pentru modernizarea respectării drepturilor și libertăților omului în procesul examinării cazului grupului Petrenco”.

De asemenea, deputații urmează să ratifice Acordul semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind acordarea unui credit pentru restructurarea Căilor Ferate moldovenești, să modifice Legea privind activitatea notarilor, dar și componența delegațiilor parlamentare în cadrul mai multor organizații internaționale.

Тot astăzi, Legislativul urmează să modifice lista zilelor comemorative, de sărbătoare și de odihnă, precum și să numească în funcție noi membri ai Consiliului de Observatori al Companiei ”Teleradio-Moldova”.

Modificarea Legii metrologiei și cea privind pensiile de asigurări sociale de stat sunt, de asemenea, prezente pe agenda de astăzi a deputaților.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *