Politică

Parlamentul în şedinţă extraordinară. Ordinea de zi: demiterea lui Lupu

De această dată la iniţiativa fracţiunii Partidului Comuniştilor. Deputaţii au propus pe ordinea de zi doar demiterea preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu. Cel de-al treilea subiect, propus de către solicitanți, privind revocarea din funcție a prim-vicepreședintelui al Parlamentului, nu este inclus pe ordinea de zi, deoarece, conform procedurilor de inițiere a acestor inițiative, contravine prevederilor legislației în vigoare.

Totodată, liberal-democraţii au anunțat că nu participă la şedinţa extraordinară a Parlamentului. Reprezentanţii PLDM susţin că a fost încălcată procedura de convocare a şedinţei. în acest sens, Valeriu Streleț va susține un briefing de presă.

În şedinţa extraordinară din 21 ianuarie, când parlamentarii comunişti şi-au anunţat intenţia de a propune spre vot cele două demiteri, Marian Lupu a precizat că fracţiunea PCRM poate solicita doar revocarea din funcţie a preşedintelui Parlamentului, nu şi a prim-vicepreşedintelui.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, revocarea preşedintelui legislativului înainte de termen poate fi cerută de fracţiunea care l-a propus sau de 1/3 din numărul deputaţilor aleşi. Hotărârea privind revocarea preşedintelui Parlamentului se adoptă cu votul a 2/3 din numărul deputaţilor aleşi, prin vot secret.

Prim-vicepreşedintele Parlamentului poate fi revocat înainte de termen la propunerea preşedintelui Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Şedinţa extraordinară a Parlamentului va începe la ora 11.00, la Palatul Republicii. În şedinţa din 21 ianuarie Parlamentul a aprobat eliberarea din funcţie a procurorului general, Valeriu Zubco, în baza cererii depuse şi a creat o comisie de anchetă pentru elucidarea administrării de către organele abilitate a incidentului din 23 decembrie, din rezervaţia Pădurea Domnească, soldat cu moartea unui om.
 
Sursa Info-prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *