ActualitateExterne

Parlamentul Norvegiei suplimentează bugetul apărării pe următorii 12 ani

Parlamentul Norvegiei a convenit marţi în unanimitate suplimentarea bugetului apărării cu 600 de miliarde de coroane (circa 52 de miliarde de euro) pentru următorii 12 ani, informează guvernul de la Oslo, conform agenţiei dpa, potrivit Agerpres.

Partidele norvegiene s-au pronunţat şi în favoarea unui adaos de 11 miliarde de coroane la suma respectivă.

Prim-ministrul Jonas Gahr Store a apreciat drept “istorice” modificările aduse de legislativ planurilor de apărare. “Este un semnal important către aliaţii noştri şi către alţii că Norvegia este unită pentru întărirea apărării”, a spus el, remarcând că este pentru prima dată când toate formaţiunile parlamentare sunt de acord în acest domeniu.

Guvernul propusese iniţial achiziţionarea a cinci submarine în aprilie; parlamentul a mai adăugat unul, precum şi un sistem de apărare antiaeriană cu rază lungă de acţiune.

Norvegia intenţionează să atingă până în 2036 o alocare de 3% din produsul intern brut pentru apărare, peste nivelul de 2% din PIB solicitat de NATO în prezent. Noul plan de apărare urmează să fie aprobat pe 11 iunie.

Norvegia, membră a NATO, are graniţă cu Rusia în zona Cercului Polar. Invazia rusă în Ucraina, începută în 2022, a provocat îngrijorare în regatul scandinav şi a determinat alte două ţări nordice – Finlanda şi Suedia, neutre până recent – să adere la Alianţa nord-atlantică. A

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *