Moldova

Parlamentul trece sub supravegherea Promo-LEX. Abaterile deputaților de la ultima ședință

Asociația Promo-LEX lansează campania „101”, care își propune să realizeze până în 2025 un șir de activități de monitorizare și informare despre activitatea Legislativului, prima fiind cea de monitorizare și comunicare periodică despre modul de organizare și desfășurare a ședințelor plenare ale Parlamentului, scrie Realitatea.md.

Promo-LEX va informa săptămânal despre ședințele plenare ale Parlamentului, reflectând în special aspectele care țin de prezența deputaților, ordinea de zi a ședinței, respectarea procedurii de votare și a cerințelor de transparență decizională. De asemenea, Promo-LEX va sesiza eventualele abateri, încălcări ale procedurilor, urmărind astfel să contribuie la consolidarea procesului legislativ.

Prima ședință monitorizată a avut la data de 16 iunie curent, la care și-au înregistrat prezența 97 de deputați. Chiar dacă și-au înregistrat prezența, nu toți deputații au participat la lucrările ședinței, sau la procedura de vot au luat parte, pentru diferite proiecte, între 56 și 86 de deputați.

Astfel, proiectul ordinii de zi pentru următoarele două săptămâni a ședințelor plenare a fost întocmit și publicat pe pagina web oficială a instituției abia miercuri, 15 iunie curent, deși Regulamentul Parlamentului stipulează că acesta trebuie întocmit în prima jumătate a săptămânii premergătoare și publicat la începutul săptămânii de lucru, adică în ziua de luni.

Din cele 26 de proiecte incluse în ordinea de zi, pe 16 iunie au fost examinate opt: inclusiv cinci proiecte de legi (un proiect de lege a fost votat în prima lectură, iar patru – în lectură finală), două proiecte de hotărâri și moțiune simplă.

În cazul a 4 proiecte (50% din cele examinate) nu au fost respectate cerințele de transparență decizională, nefiind publicate pe pagina web a Parlamentului actele aferente acestora. Astfel, în ziua votării nu era publicat Raportul comisiei permanente sesizate în fond pentru un proiect de hotărâre, un proiect examinat în I lectură și alte două în lectura a II. Totodată, pentru un proiect nu a fost publicată sinteza amendamentelor și versiunea redactată a textului legii, înainte de votarea în lectura a II-a.

Două dintre proiectele votate au înregistrat cele mai scurte termene de examinare în două lecturi – 24 și 29 de zile calendaristice.

„Remarcăm că, autorii – Guvernul și președinta Republicii Moldova nu au solicitat examinarea în regim de urgentă sau în mod prioritar. În aceste cazuri, a fost restricționat dreptul deputaților, comisiilor permanente și fracțiunilor parlamentare de depunere a amendamentelor în termenul de 30 de zile după înregistrarea proiectului, conform prevederilor Regulamentului Parlamentului. În context, atragem atenția că, pe pagina web a Legislativului sunt peste 30 de proiecte, înregistrate de circa un an, cu statut încă de examinare. Autorii acestora sunt deputații Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (63%), Fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (19%) și Fracțiunii Partidului Politic „Șor” (16%) .

Precizăm că, în perioada anilor 2021–2025, activitatea Parlamentului este supusă unei monitorizări exhaustive în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate”. Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni. Monitorizarea este axată pe câteva direcții: transparența decizională, evaluarea modului de organizare și desfășurare a ședințelor plenare și a activității comisiilor parlamentare, controlul parlamentar și managementul bugetar și administrativ.

Sursa: Realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *