Externe

Parlamentul Turciei ratifică aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul turc a ratificat joi cererea Finlandei de aderare la NATO, ridicând ultimul obstacol în calea aderării mult amânate a țării nordice la alianța militară occidentală.

Toți cei 276 de legislatori prezenți au votat în favoarea candidaturii Finlandei, la câteva zile după ce parlamentul Ungariei a aprobat, de asemenea, aderarea Helsinki.

“Acest lucru va face ca întreaga familie NATO să fie mai puternică și mai sigură”, a scris pe Twitter secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, salutând acțiunea Turciei.

Alarmate de invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu un an, Finlanda și Suedia au abandonat politica de nealiniere pe care au dus-o timp de decenii și au depus o cerere de aderare la alianță.

Este nevoie de unanimitate deplină pentru a admite noi membri în alianța cu 30 de membri, iar Turcia și Ungaria au fost ultimii doi membri NATO care au ratificat aderarea Finlandei.

Între timp, cererea Suediei de a adera la alianță a fost lăsată în suspensie, atât Turcia, cât și Ungaria refuzând să-i dea undă verde, în ciuda faptului că și-a exprimat sprijinul pentru extinderea NATO.

Guvernul turc acuză Suedia că este prea indulgentă față de grupurile pe care le consideră organizații teroriste și amenințări la adresa securității, inclusiv față de grupurile militante kurde și persoanele asociate cu tentativa de lovitură de stat din 2016.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *