Moldova

Partidele din noul parlament și-au constituit fracțiunile. Liderul socialist acuzat de trădare de țară

10.51 Fracțiunea PLDM a cerut o pauză de 30 de minute.

10.49 Președintele fracțiunii PL este Mihai Ghimpu, vice-președinte-Valeriu Munteanu.

10.42 Marian Lupu, liderul PDM, anunță instituirea fracțiunii parlamentare. Președintele fracțiunii este desemnat Marian Lupu, vicepreședinți- Vlad Plahotniuc, Dumitru Diacov.„Mi-aș dori ca opoziția să apere interesele statului nostru”.

10.41 Președintele fracțiunii PCRM este Violeta Ivanov, iar vice-președinte-Victor Mândru.

10.38 Președinșele fracțiunii parlamentare a PLDM a fost desemnat Vlad Filat, vice-președintele-Valeriu Streleț.

10.35 Liderul PLDM, Vlad Filat la adresa lui Dodon: „Regret că mai avem trădători de țară. Sper că mai sunteți cetățean al Republicii Moldova, indiferent de ce limbă vorbiți”.

10.24 Liderul socialiștilor Igor Dodon critică partidele pro-europene: „Noi am venit pentru mult timp înainte. Partidele pro-europene formează o majoritate, dar nu pot împărți funcțiile. Nu vom acorda atenție nici comuniștilor. Vom forma o coaliție doar cu trei condiții: denunțarea Acordului de Asociere cu UE, integrarea în Uniunea Vamală și introducerea cursului Istoria Moldovei”. Președintele fracțiunii PSRM a fost desemnată Zinaida Greceanîi.

10.19 Nicolae Timofti cere deputaților să fie solidari și să continue reformele.

10.09 Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, prezintă raportul privind condițiile de desfășurare a alegerilor parlamentare și contestările din partea unor partide care au cerut anularea rezultatelor sau renumărarea voturilor. Președintele CC a subliniat, printre altele, existența unor blocuri electorale camuflate, utilizarea simbolurilor comuniste de două partide, ceea ce a dus în eroare alegătorii, și procedura accelerată de excludere din cursa electorală a partidului „Patria”, fapt ce a trezit îngrijorarea observatorilor internaționali.

Deputații nou-aleși se vor întruni astăzi la ora 10:00 în ședința plenară a Parlamentului din legislatura a XX-a. Configurația legislativului s-a modificat mult în urma alegerilor din 30 noiembrie. Cea mai mare schimbare a avut loc pe aripa stângă, care va fi împărțită între socialiști-25 mandate și comuniști-21 mandate.

Partidele din fosta Alință pentru Integrare Europeană acumulează împreună 55 mandate: PLDM-23, PDM-19, PL-13. Prima ședință urmează a fi prezidată de decanul de vârstă a Parlamentului, socialistul Eduard Smirnov (75 ani).

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *