CSI / Rusia

Partidul Comunist a fost interzis în Ucraina

O instanță de la Kiev a dat, astfel, dreptate unei cereri în acest sens depuse de Ministerul Justiției în 2014, în urma instalării la putere a forțelor prooccidentale.

‘Tribunalul a dat satisfacție cererii Ministerului de Justiție al Ucrainei, interzicând activitățile Partidului Comunist în Ucraina’, a anunțat o instanță administrativă de la Kiev într-un comunicat, precizând că decizia a fost luată miercuri.

Partidul Comunist, care pentru prima dată după proclamarea independenței ucrainene nu a obținut niciun loc în parlament în urma alegerilor din octombrie 2014, nu va mai putea participa de acum încolo în alegeri.

‘Este ilegal. Ne vom lupta. Vom face apel și ne pregătim să prezentăm documente la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului’, a reacționat Petro Simonenko, liderul PCU.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a condamnat vehement această decizie, calificând-o drept o ‘încălcare flagrantă a libertății de expresie și asociere’.

Aceasta ‘creează un precedent periculos. Prin acest gest, Ucraina face un pas înapoi, nu înainte, pe calea reformelor și a unui mai mare respect pentru drepturile omului’, a declarat John Dalhuisen, responsabil al Amnesty International pentru Europa și Asia.

Această decizie ‘poate fi considerată de apărătorii ei un mod de a gestiona vestigiile nefaste ale trecutului sovietic, însă ea face exact contrariul, recurgând, în același stil, la măsuri draconice menite să sufoce orice disidență’, a adăugat el.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a promulgat în luna mai noi legi ce interzic orice propagandă comunistă și fascistă în Ucraina, inclusiv simbolurile sovietice, încă foarte prezente în această fostă republică a URSS.

Aceste legi sunt menite să o rupă definitiv cu trecutul sovietic al Ucrainei, într-un moment în care autoritățile acestei țări luptă împotriva separatiștilor proruși — majoritatea cu nostalgii pentru URSS — în estul rebel, unde conflictul s-a soldat deja cu aproape 9.000 de morți din aprilie 2014.

De la începutul confruntărilor, forțele de ordine au acuzat secțiile locale ale PCU de colaborare activă cu rebelii. 

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *