Partidul de guvernământ din Georgia a anunţat vineri că va începe procedura de destituire a preşedintei Salome Zourabichvili din cauza vizitelor sale în Uniunea Europeană, efectuate împotriva voinţei guvernului, a relatat agenţia de presă georgiană Interpress, citată de Reuters.
Liderul partidului Visul Georgian, Irakli Kobahidze, a declarat că preşedinta Salome Zourabichvili (Zurabişvili) a „încălcat în mod flagrant” Constituţia, potrivit Interpress.
Zourabichvili s-a întâlnit joi la Berlin cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier şi urma să se întâlnească vineri la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a obţine sprijin pentru campania Georgiei în vederea obţinerii statutului de candidat la UE, o decizie fiind aşteptată până la sfârşitul anului.
Kobahidze a declarat că guvernul i-a trimis o scrisoare prin care a anunţat-o că nu-i dă permisiunea de a organiza întâlnirile.
Zourabichvili nu a răspuns imediat în mod direct, dar a postat pe Instagram o fotografie cu ea în tren, ţinând în mână un smartphone şi zâmbind.
Kobahidze a recunoscut, pe de altă parte, că şansele ca procedura de destituire să reuşească sunt puţine, deoarece Visul Georgian, care are doar o majoritate simplă în parlament, ar trebui să-şi atragă voturi din partea partidelor de opoziţie.
Fost diplomat francez de origine georgiană, Zourabichvili a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Georgiei, în mare parte ceremonială, în 2018, cu sprijinul actualului partid de guvernământ Visul Georgian. De atunci, ea s-a distanţat de acest partid, pe care l-a acuzat în repetate rânduri că este pro-rus şi insuficient de angajat în ceea ce priveşte aderarea Georgiei la Uniunea Europeană şi la NATO, deşi Visul Georgian afirmă că doreşte ca Georgia să adere la ambele blocuri.
În martie, Zourabichvili a declarat că va recurge la dreptul de veto în cazul unui proiect de lege controversat care prevedea ca organizaţiile neguvernamentale care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca „agenţi străini”. Criticii au spus că proiectul de lege a fost inspirat de legile ruseşti folosite pentru a zdrobi disidenţa şi, în cele din urmă, a fost retras, sub presiunea unor ample proteste.
Uniunea Europeană, care anul trecut a refuzat să acorde Georgiei statutul de ţară candidată alături de Ucraina şi Moldova, a avertizat în repetate rânduri că o accentuare a autoritarismului ar putea face să deraieze candidatura Georgiei la UE.
CINE ESTE SALOME ZOURABICHVILI
Născută în Franţa la 18 martie 1952, fost diplomat de carieră, Salome Zourabichvili este al cincilea preşedinte al Georgiei şi se află în funcţie din 2018. Este prima femeie aleasă ca preşedinte în această ţară, funcţie pe care o va ocupa pentru un mandat de şase ani. Ca urmare a modificărilor constituţionale ce vor intra în vigoare în 2024, Zourabichvili va fi ultimul preşedinte al Georgiei ales în mod popular, pentru că toţi viitorii şefi de stat vor fi aleşi indirect de către un colegiu parlamentar de electori.
Zourabichvili s-a născut la Paris, într-o familie de refugiaţi politic georgieni, care fugiseră în Franţa în 1921 în urma invaziei Armatei Roşii în Republica Democratică Georgia. Salome Zourabichvili s-a alăturat serviciului diplomatic francez în anii 1970, unde a ocupat, de-a lungul a trei decenii, o serie de funcţii diplomatice din ce în ce mai înalte. Din 2003 până în 2004, a fost ambasador al Franţei în Georgia.
În 2004, după un acord comun între preşedinţii Franţei şi Georgiei, ea a primit cetăţenia georgiană şi a devenit ministru de externe al Georgiei. În timpul mandatului său la Ministerul georgian al Afacerilor Externe, a negociat un tratat istoric ce a dus la retragerea forţelor ruseşti din părţile necontestate ale teritoriului continental georgian.
De asemenea, ea a fost membră a Comitetului pentru sancţiuni împotriva Iranului din cadrul Consiliului de Securitate al ONU în calitate de coordonatoare a grupului de experţi.
După ce a intrat în conflict cu preşedintele de atunci al Georgiei, Mihail Saakaşvili, în 2006 Zurabişvili a fondat partidul politic Calea Georgiană, pe care l-a condus până în 2010. În cele din urmă, ea a fost aleasă în Parlamentul georgian, în 2016, ca independentă. Tot ca independentă, dar susţinută de partidul Visul Georgian, aflat acum la guvernare, ea a participat la alegerile prezidenţiale din 2018 şi s-a impus în turul doi de scrutin împotriva candidatului Mişcării Naţionale Unite, actuala opoziţie, Grigol Vaşadze. Chiar dacă a fost susţinută de partidul Visul Georgian, în urma crizei politice georgiene din 2020-2021, ea s-a îndepărtat tot mai mult de guvernul georgian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!