Actualitate

„Partidul lui Leancă inspiră încredere, dar, până ajungi la Dumnezeu, te mănâncă sfinții”

Leancă și-a motivat decizia de a lansa acest proiect prin faptul că „pe segmentul proeuropean de centru-dreapta s-a creat un vid” după formarea coaliției minoritare de guvernare, susținută de Partidului Comuniștilor. Analistul politic Oazu Nantoi, care a aderat la echipa lui Leancă, a spus că doctrina partidului se va baza pe porunca a opta din Biblie – „Să nu furi!”. Dornici să aflăm opinia cetățenilor despre noua formațiune, ziarul TIMPUL a decis să intervieveze câțiva trecători din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”. Gama acestora s-a dovedit a fi neașteptat de variată.

Nadejda Pavlovna, 56 de ani, pedagog
„Iurie Leancă este, în opinia mea, cel mai inteligent om politic din Republica Moldova, de o rară cumsecădenie. Este foarte bine că s-a distanțat de toți hoții și că și-a organizat un nou partid. Mi-aș dori să rămână așa cum este. Cred că are șanse, pentru că se bucură de susținerea oamenilor culți, luminați. Referitor la crezul formațiunii, enunțat de Oazu Nantoi, – porunca biblică „Să nu furi!” – cred că, teoretic, este bun, dar mă îndoiesc că ar fi posibil de pus în practică. La nivelul de jos ei luptă cu corupția, dar nu ating pe nimeni din ierarhie, pentru că oligarhii nu permit, acolo totul este măsluit. Corupția este la nivelul înalt – în justiție”.

Valentin Dolganiuc, comentator politic, deputat în primul Parlament al R. Moldova
„Nu m-aș pronunța asupra șanselor noii formațiuni, ci aș spune că toți cei care sunt alături de Leancă sunt alături de Plahotniuc. Acesta este mesajul pe care toți trebuie să-l cunoască, să știe adevărul, pentru că Leancă, în declarațiile sale, a spus că luptă cu Partidul Comuniștilor și cu Voronin, care a revenit la putere. Or, cinci ani de zile comuniștii n-au fost la putere, dar a fost Plahotniuc, cel care deține puterea absolută aici. În realitate, Voronin este controlat de Plahotniuc, Filat este controlat de Plahotniuc, așa că cei care spun că sunt alături de Leancă, în demersul lor de integrare europeană, de fapt, sunt alături de Plahotniuc. Partidul nu aduce nimic nou. Avem de-a face cu același personaj politic care stă în fruntea puterii absolute din Republica Moldova”.

Vera Pascal, 53 de ani, menajeră
„Iurie Leancă pare om liniștit, cred că este de treabă, dar nu pot să-i fac o descriere prea clară. Dacă a pornit ceva, să fie într-un ceas bun”.

Mihai Bălan, 55 de ani, profesor universitar
„Partidului domnului Leancă reprezintă un proiect nou pentru Republica Moldova și cred că și unul bun. Mi-a plăcut echipa pe care ne-a prezentat-o, îmi inspiră încredere, este vorba de oameni cu un înalt nivel intelectual. A reunit în jurul său și mulți tineri, diplomați, specialiști în politică externă. Au șansa de a ajunge la putere, dar au nevoie de multă perseverență și atenție. Știți cum se întâmplă la noi: până ajungi la Dumnezeu, te mănâncă sfinții. Îi doresc lui Iurie Leancă succes. Dar are de luptat împotriva corupției, ajunsă la noi la o dimensiune extraordinară, a acaparat toate domeniile, au fost furate băncile. E bună ideea lui Oazu Nantoi, care a definit noul proiect politic drept „partidul celei de-a opta porunci”. Totuși aceasta nu a fost respectată veacuri la rând. Să dea Dumnezeu să se respecte acum la noi, în Moldova, dar nu prea cred”.

Iurie, 27 de ani, programator
„Nu cunosc prea bine programul noii formațiuni, dar nu mai cred în nimeni. În general, lumea politică mă dezgustă. Situația extrem de dificilă din țară nu-mi dă motive să fiu optimist. N-am nicio așteptare. Nu vor reuși nimic, sunt toți la fel de mincinoși și de corupți. Nu le pasă de cetățeni decât în pragul alegerilor, apoi își urmăresc propriile interese, iar noi trebuie să ne zbatem ca să putem supraviețui”.

Raisa Puiu, 54 de ani, conferențiar
„Noul partid politic reprezintă un proiect pozitiv, necesar în Republica Moldova, iar oamenii își vor pune speranțele în el. Leancă este tipul de om care inspiră încredere. Mă raportez la tot ce a făcut până acum. Dar corupția este obstacol care nu trebuie neglijat. Cred că la început va da dovadă de mult elan, în proporție de 70% sunt convinsă că va încerca să combată acest fenomen. Dar mi-e teamă că mai târziu se va împotmoli și va sfârși la fel ca și celelalte nume”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *