ExterneRăzboi

Partidul lui Putin propune referendumuri de anexare pe 4 noiembrie. Data presupusă nu este întâmplătoare

Data propusă nu este deloc întâmplătoare. Ea corespunde, de fapt, cu ziua ”Unității Naționale”. Orașul Herson ar putea fi vizat, potrivit Le Point și Hotnews.

Partidul lui Putin, Rusia Unită, a propus, miercuri, 7 septembrie, organizarea de referendumuri pe 4 noiembrie în teritoriile ucrainene ocupate de ruși pentru a le atașa Rusiei.

„Donețk, Lugansk și multe alte orașe rusești se vor întoarce în sfârșit în zonele lor de origine. Și lumea rusă, astăzi divizată de granițe formale, își va recăpăta integritatea”, a declarat partidul, potrivit secretarului Consiliului General al Rusiei Unite, Andrei Turceak.

„Ar fi potrivit să organizăm aceste referendumuri în Donbas și teritoriile eliberate pe 4 noiembrie”, a mai adăugat Turceak.

De asemenea, acesta se referă la regiunile ucrainene Donețk și Lugansk (Est), a căror independență a recunoscut-o Moscova chiar înainte de ofensiva sa din 24 februarie, precum și regiunile Herson și Zaporjie pe care armata rusă le ocupă în mare măsură.

„Ne vom pregăti pentru această dată concretă”, a reacționat un oficial al autorităților instituite de Moscova la Herson, Kirill Stremusov.

4 noiembrie este Ziua Unității Naționale în Rusia, care comemorează o revoltă populară din secolul al XVII- lea care a expulzat forțele de ocupație poloneze din Moscova.

Ocupanții ruși, care au invadat Ucraina pe 24 februarie, ocupă zone de teritoriu în principal în sudul țării, în special orașul Herson care avea 280.000 de locuitori înainte de război.

Separatiștii pro-ruși au controlat majoritatea regiunilor Donețk și Lugansk din estul industrial al țării din 2014. Deja în luna martie 2014, Rusia a organizat un referendum în Crimeea, peninsula ucraineană pe care a anexat-o în urma acestui vot și care a fost precedat de o intervenție a forțelor speciale ruse.

De luni de zile, așa zisele autorități ruse din Ucraina propun ideea unui referendum pentru aderarea la Rusia, dar administrația Herson a declarat, luni, că votul este incert în viitorul imediat din cauza contraofensivei care se desfășoară în prezent în această regiune de către forțele de apărare ucrainene.

Rusia a distribuit pașapoarte rusești rezidenților unor teritorii ocupate din Ucraina, cum a făcut deja în ultimii ani cu cei din estul aflat sub controlul separatiştilor.

La rândul său, președintele Ucrainei, „Săptămâna aceasta avem vești bune din regiunea Harkov”, a spus liderul de la Kiev în discursul său video de seară difuzat pe rețelele de socializare. Refuzând să le numească, el a menționat ”localități în care steagul ucrainean a revenit”.

Observatorii au raportat în ultimele zile despre o presupusă progresie a forțelor ucrainene în regiunea Harkov, fără ca această informație să fie verificată dintr-o sursă independentă. Ucraina conduce încă de săptămâna trecută o contraofensivă în sudul teritoriului său, pentru care revendică, de asemenea, succese, în timp ce Moscova pretinde că provoacă pierderi grele adversarului său.

Regiunea Harkov a fost parțial ocupată de armata lui Putin de la începutul invaziei din 24 februarie. Orașul cu același nume, al doilea ca mărime din Ucraina, este în mod regulat vizat de bombardamente mortale, dar ocupanții ruși nu au reușit niciodată să-l cucerească.


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *