Politică

Partidul Popular din R. Moldova: Depășirea crizei politice prin crearea unui “FOR CIVIC”

Pericolul compromiterii lucrărilor agricole de primăvară, care pune sub semnul întrebării nu doar securitatea alimentară a statului, ci şi întreg sectorul agroindustrial, reducerea dramatică a colectării impozitelor şi a taxelor din care sunt achitate salariile bugetarilor, stoparea investiţiilor şi riscul stopării finanţării externe, ca și al agravării infracționalității, alimentate de chemările interminabile la nesupunere civică, sunt doar câteva dintre elementele ce împing Republica Moldova spre prăpastia unei catastrofe sociale.

Criza politică, amplificată din cauza comportamentului decizional al liderilor partidelor politice, ne-a adus în pragul unui nou scrutin, al cărui rezultat, pe lângă noi cheltuieli de zeci de milioane, va fi:

  • imposibilitatea promovării reformelor radicale în economie şi în alte domenii, care, în prezent, sunt atât de necesare și importante pentru viitorul tarii;
  • dezintegrarea societăţii într-un conglomerat etnic incapabil să se constituie într-o naţiune civică unită;
  • intensificarea procesului de emigrare peste hotare a celei mai active părţi a societății;
  • extinderea, în proporţii catastrofale, a corupţiei la nivel naţional;
  • compromiterea principiilor democraţiei sociale.

Tara noastră are nevoie de o stabilitate politica pe termen lung,ca o condiție necesara pentru elaborarea si punerea in aplicare a reformelor de succes.

Republica Moldova are nevoie de organizaţii politice responsabile, care ar avea pe ordinea de zi interesul naţional, care ar reprezenta, ar susține și ar proteja interesele tuturor cetăţenilor, acestea fiind prioritare în comparație cu interesele de partid, ce au determinat, în anul 2000, modificarea Constituţiei, conform căreia cetăţenii Republicii Moldova au fost lipsiți de dreptul de a-și alege Preşedintele prin vot direct. Pe parcursul a 12 ani au fost 10 încercări de a alege Președintele statului, în urma cărora acesta a fost ales de numai două ori, de către un regim totalitar, care s-a finalizat cu opt ani de dictatură.

Cetăţenii Republicii Moldova mai pot evita o catastrofă, solicitând clasei politice să dea dovadă de responsabilitate. A venit momentul ca liderii politici să demonstreze că au învăţat lecţia anului 2000.

Astăzi cuvântul-cheie este compromisul. Pornind de la aceste deziderate, Partidul Popular din Moldova, cheamă toate formaţiunile politice, parlamentare şi extraparlamentare, ONG-urile, mass media, pe reprezentanţii instituţiilor internaţionale și societății civile să se reunească în cadrul unui „FOR CIVIC”, care va elabora o soluţie pentru depăşirea crizei politice, economice şi sociale prin care trece Republica Moldova. Doar o asemenea modalitate ar asigura – fără târguri şi schimb de funcţii – o decizie transparentă şi susţinută de întreaga societate. Deciziile acestui “FOR CIVIC” ar urma a fi obligatorii pentru organul legislativ, fapt ce va demonstra consensul formaţiunilor politice, al clasei politice şi al electoratului ce îi susţine, acest lucru servind drept test al unei democraţii reale.

Partidul Popular din Moldova va subsemna decizia acestui “FOR CIVIC”, chiar dacă împărtășește opinia că revenirea la alegerea Preşedintelui prin vot direct rămâne calea cea mai democratică, ce va elimina pe viitor riscurile blocajelor politice şi va permite organizarea unui scrutin prezidențial in acest an.

Tolerarea în continuarea a situației de criză constituțională de către partidele parlamentare va duce statul spre un dezastru politic, economic, social, netezind calea pentru revenirea dictaturii totalitare și punând în pericol statalitatea, independența și viitorul european ale Republicii Moldova. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *