Moldova

Partidul Popular European din Moldova a lansat 10 inițiative pentru diasporă

Programul are drept scop implicarea diasporei în modernizarea și europenizarea Republicii Moldova, combinând politicile publice de susținere a migraților moldoveni aflați în dificultate.

Programul va include următoarele acțiuni prioritare: deschiderea mai multor consulate cu servicii mai ieftine, mai simple, mai rapide și mai accesibile pentru cetățeni; un program de suport pentru reintegrarea moldovenilor reîntorși, încurajând și pe alții să revină în Republica Moldova; readucerea în țară a tinerilor care își fac studiile peste hotare; asigurarea cu un mecanism pentru ca diaspora să fie reprezentată în Parlamentul țării; crearea centrelor culturale pentru moldovenii din diaspora și programe pentru copiii acestora; crearea unui Minister al Diasporei; lansarea unui program de ieftinire a prețului pentru transferurile de colete și bani, care să devină mai sigure și accesibile; garantarea prin lege a protecției sociale a moldovenilor din diasporă; dezvoltarea proiectelor care ar permite posibilitatea ca să fie majorate investițiile în țară a cetățenilor din diasporă; promovarea împreună a imaginii Republicii Moldova peste hotare.

Trebuie să renunțăm odată la practicile de utilizare a diasporei doar în scopuri politice, de la un ciclu electoral la altul, sau doar la înregistrare, când e mai mare nevoia unui proiect politic. Un partid politic trebuie să lucreze cu diaspora în permanență, trebuie să se inspire din ceea ce spune diaspora, trebuie să promoveze în continuu interesele diasporei și împreună să aducă schimbarea. Tocmai din această cauză astăzi anunțăm lansarea procesului de consultare a Programului DIASPORA PPEM. În baza experiențe pe care o avem am dezvoltat o versiune zero, un prim proiect al programului. Oamenii noștri de peste hotare sunt bogăția țării de care foarte mulți au uitat. Ei trebuie apreciați și ajutați, ca la rândul lor să ne ajute la reformarea Republicii Moldova", a declarat Iurie Leancă, președintele PPEM. 

Pe parcursul următoarelor 10 săptămâni, programul PPEM va fi supus unui proces de dezbateri, inițiativa după inițiativă, care va coincide cu constituirea peste hotare a cluburilor PPEM, unde vor fi recepționate ideile din diaspora. Totodată, PPEM va consulta inițiativele și va începe implementarea programului pentru diaspora prin intermediul inițiativelor legislative.

Pentru a spori interesul diasporei pentru acest program, PPEM a lansat un spot grafic unde sunt prezentate toate inițiativele. Totodată, a fost lansată pagina pe Facebook a Diasporei PPEM ( https://www.facebook.com/PPEMD/ ), care va fi platforma de discuții cu cetățenii aflați peste hotare, iar pe pagina www.ppe.md a fost creată o rubrică specială „Susține".

PPEM subliniază că își propune construcția unui partid de tip nou, dar și unei noi relații cu diaspora, bazate pe un dialog deschis și pe o colaborare deschisă orientat spre dezvoltarea Republicii Moldova. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *