Externe

Paşapoartele româneşti sunt cel mai des falsificate

Potrivit lui Grigore Mogurean, şeful Serviciului de examinare a documentelor în cadrul Aparatului Central al Serviciului Grăniceri, în 2010 au fost contracarate 213 de tentative de traversare a frontierei de stat cu documente false. Cel mai des, au fost depistate paşapoartele româneşti false. În afară de acestea, s-au extras vize Schengen contrafăcute pentru Polonia şi Franţa, permise de reşedinţă de Grecia, buletine de identitate româneşti, precum şi paşapoarte naţionale ale R. Moldova.
„A fost şi un caz când doi cetăţeni ai Iranului au încercat să treacă frontiera din R. Moldova în România cu paşapoarte biometrice greceşti false”, a relatat G. Mogurean. El a adăugat că numărul acestor cazuri este totuşi în descreştere.

Precizăm că Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei şi Serviciul Grăniceri au semnat ieri un Acord de cooperare în domeniul schimbului de informaţii cu privire la securitatea documentelor. Acordul prevede crearea unui sistem de schimb de informaţii între cele patru instituţii pentru depistarea documentelor de călătorie falsificate şi prevenirea migraţiei ilegale. Pregătirea personalului şi dotarea tehnică a acestor instituţii cu scopul depistării documentelor false a fost posibilă datorită unui proiect (în valoare de 685 mii euro) susţinut de Comisia Europeană.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *