Social

Pașaportul românesc, printre cele mai puternice din lume. La ce nivel se află cel din R. Moldova?

Un top realizat de The Henley Passport Index arată care sunt cele mai puternice pașapoarte din lume. În clasament au fost introduse și pașapoartele României și Republicii Moldova. 

Astfel, se arată că cetățenii Republicii Moldova pot călători în 121 de state ale lumii fără a avea nevoie de vize, fapt ce plasează pașaportul pe locul 47 în lume, cu o poziția mai sus decât în anul 2022, scrie Infoprut.ro.

România se află pe locul 17 în acest clasament, paşaportul fiind acceptat fără viză în 175 de destinaţii. Astfel, cetăţenii români au nevoie de viză doar pentru a călători în Siria, Yemen, Azerbaidjan, Federaţia Rusă, Cuba, Puerto Rico, Insulele Virgine, Afghanistan, China, India, Japan, Myanmar, Coreea de Nord, Pakistan, Coreea de Sud, Butan, Turkmenistan, Vietnam, Guyana, Suriname, SUA, Algeria, Angola, Benin, Burkina Faso, Camerun, Republica Centrală Africană, Ciad, Congo, Coasta de Fildeş, Djibouti, Guineea Ecuatorială, Eritrea, Etiopia, Ghana, Guinea, Kenya, Lesotho, Liberia, Libia, Mali, Nigeria, Africa de Sud, Sudanul de Sud, Sudan, Australia şi Guam.

Un trio de paşapoarte asiatice oferă deţinătorilor posibilitatea de a călători, la liber, în orice ţară de pe glob, conform topului realizat de Henley& Partners.

Astfel, cel mai puternic paşaport din lume în 2023 este cel japonez, iar deţinătorii acestuia pot călători fără viză spre 193 de alte țări din lume. Pe locurile doi și trei se află Singapore și Coreea de Sud, cu un pașaport care permite accesul în 192 de țări.

Clasamentul este completat de Germania şi Spania, la egalitate cu 190 de destinaţie, iar apoi urmează Finlanda, Italia şi Luxemburg, al căror paşaport permite accesul fără viză în 189 de ţări.

Pe locul 5, la egalitate, se află Austria, Danemarca, Ţările de Jos şi Suedia, în timp ce Franţa, Irlanda, Portugalia şi Marea Britanie sunt pe 6. Noua Zeelandă şi SUA sunt pe 7, alături de Belgia, Norvegia, Elveţia şi Republică Cehă.

Pașaportul Ucrainei este mai puternic decât pașaportul R. Moldova – locul 36. Ucrainenii pot călători fără vize în 133 de țări. Federația Rusă este pe locul 49 în acest clasament, iar rușii pot să meargă fără vize în 118 state.

La coada clasamentului se află Afghanistan, ţară a căror cetăţeni pot călători fără viză doar spre 27 de ţări din lume.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *