Actualitate

Patru condamnati in dosarul Heroina

Final cu surprize in dosarul „Heroina”. S-a stabilit ca unul dintre participantii la aceasta infractiune, turcul Cernit Murat, este informator si agent SIS, iar politistii retinuti erau somati, in numele ex-procurorului Gurbulea, sa-l acuze de implicare in trafic de droguri pe Gheorghe Papuc, pentru a nu fi numit din nou ministru de Interne.

Timp de zece ore, Judecatoria Botanica si-a anuntat ieri sentinta in cazul capturarii in centrul Chisinaului, in martie 2008, a 200 kg de heroina, in valoare de circa 10 milioane euro, care urmau sa ajunga in Olanda. Instanta i-a declarat vinovati pe Karalar Murat, soferul microbuzului in care se aflau drogurile, condamnandu-l la 13 ani de privatiune de libertate in penitenciar de tip inchis; pe Corneliu Savca, fost sef al Directiei misiuni speciale a MAI – cinci ani si noua luni, cu privarea de a ocupa functii in MAI timp de cinci ani; pe Dumitru Moiseev, angajat al aceleiasi directii – cinci ani si sase luni. Cernit Murat, barbatul care a fost informat de catre Karalar Murat ca politia rutiera i-a gasit drogurile, a fost condamnat la doi ani si noua luni de inchisoare. Instanta a stabilit ca acesta a fost informator si agent SIS.

Dosarul, amanat mai mult de un an de zile, dezvaluie conflicte de interese si lupte interne in fosta guvernare comunista. In cadrul procesului au fost audiati si ex-ministrul Gheorghe Papuc, si adjunctul sau Valentin Zubic, care n-au fost gasiti vinovati. Acuzatii au marturisit ca, peste cateva zile dupa capturarea drogurilor, Papuc le-a cerut sa se retraga din acest caz „la solicitarea conducerii tarii”. Corneliu Savca sustine ca ulterior i s-a transmis din partea procurorului Gurbulea ca ar putea fi achitat, daca va da marturii contra lui Papuc. El a mentionat ca unii colaboratori ai Procuraturii Generale si ai SIS incearca sa falsifice probele, inclusiv pentru a nu permite numirea acestuia in fruntea MAI pentru un nou mandat, lucru confirmat si de un ofiter SIS audiat in dosar. Printre acuzatiile aduse politistilor Savca si Moiseev se numara depasirea atributiilor de serviciu si falsificarea de acte.

Termenele ispasite pana in prezent, incepand cu 26 martie 2008, vor fi incluse in pedeapsa. Drogurile capturate vor fi nimicite, inculpatilor le vor fi restituite telefoanele mobile si cardurile bancare, iar lui Karalar Murat ii va fi intoarsa masina de cusut si ata cu care a cusut sacii in care a transportat drogurile. Politistii Ruslan Popa si Valeriu Osadciuc au fost achitati si vor fi restabiliti in functii.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *