Editorial

Patru milioane de pușcăriași

Potrivit acesteia, cei aproximativ 300.000 de moldoveni care și-au redobândit cetățenia română în ultimele decenii vin să ia cu asalt Albionul. Potrivit aceleiași surse, majoritatea din cei 300.000 de mii au dosare penale pentru trafic de persoane și alte infracțiuni grave. Reiese că suntem o țară de violatori, hoți, trișori, bandiți, drogați, bețivi ș.a.m.d. și nu găsești măcar o persoană decentă în R. Moldova, trimite-l măcar pe Diogene cu o mie de lumânări. 

Este destul de gravă această defăimare adusă unei țări în agonie. O agonie care ține de ceva timp și nu se transformă în nimic. Accesul către Vest ne este blocat în timp ce în Est Rusia încearcă din toate puterile să refacă monstrul geopolitic de altă dată, Uniunea Sovietică. Nu reușim să scăpăm de vechile clișee sovietice și nici să ne adaptăm la noile standarde europene. În această situație, este de așteptat ca pe viitor să mai apară materiale denigratoare despre noi în presa europeană. Să fie oare moldovenii problema? Sau poate democrația europeană scârțâie și ar trebui relansată? Nu, problema e mai degrabă în dezinformarea Europei cu toate instituțiile ei de presă, care nu prea cunosc problemele reale ale R. Moldova. Pentru majoritatea reprezentanților de presă europeni Moldova este un tărâm necunoscut, o terra incognita plină de indivizi dubioși. Am impresia că presa europeană se mai inspiră și din presa moldovenească, care e plină de scandaluri, crime, acte de corupție ș.a.m.d. Cum am putea să ne așteptăm la o imagine favorabilă a Moldovei în presa străină dacă însăși presa noastră nu este în stare să creeze această imagine? Puținele succese ale Moldovei sunt trecute cu vederea, personalitățile sunt ignorate, iar în lumina rampei apar doar politicienii corupți și oligarhii criminali. Să nu ne mirăm dacă mâine și presa europeană va începe să-i numească pe moldovenii unioniști – fasciști. La câtă propagandă „patriotică” se duce în țara asta de șacalii Kremlinului, nici nu m-ar mira acest lucru. Așa că moldovenii-români de aici, care încearcă să restabilească un adevăr istoric și să-și recapete cetățenia română vor fi tratați și mai departe de europeni ca niște criminali care văd în România doar o poartă de intrare în Europa. Pe europeni nu-i interesează adevărul istoric al României, îi interesează stabilitatea și relațiile bune cu Rusia.

Acum ne rămâne de gândit cum să curățăm imaginea Moldovei în fața Europei. Cred că ar trebui să începem de aici, de la funcționarii corupți, judecătorii de buzunar și presa de partid. Ar trebui să începem de la fiecare din noi. Un european nu ar înțelege ce fel de justiție îl bagă pe un cetățean la dubă pe cinci ani pentru că a furat o mie de lei și îl amendează pe un fost procuror general cu 6000 de lei pentru că a tăinuit o crimă. Un european nu înțelege de ce nu face pușcărie niciunul din polițiștii care a torturat copii în aprilie 2009. Un european nu înțelege cum un funcționar public cu salariu lunar de 10.000 de lei își ridică un castel de milioane fără a avea probleme cu fiscul. Un european nu înțelege cum, în cea mai săracă țară din Europa, ia amploare businessul cu mașini de lux. Până nu schimbăm ceva în acest sistem putred, nu vom reuși să schimbăm imaginea noastră în fața Europei. Așa că nu ar trebui să ne supărăm pe presa străină, chiar dacă aceasta operează cu informații aberante uneori. Vina este numai a noastră.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *