Social

Păzea! Ne atacă omida de stepă!

La solicitarea preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, în legătură cu situaţia creată, directorul Institutului de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică (IPPAE) al AŞM, doctor habilitat în biologie, Leonid Voloşciuc a prezentat o notă informativă, în care a relatat că specialiştii din cadrul Institutului au efectuat deja o serie controale la toate culturile agricole, păşuni şi fâneţe, depistând prezenţa acestor dăunători, care cauzează ravagii, în adevăratul sens al cuvântului. Mai mult, Voloşciuc a menţionat că dezvoltarea necontrolată a omizii de stepă, periodicitatea revenirii căreia se produce aproape la fiecare 10-12 ani, a fost prognozată, precizând că necesitatea efectuării tratamentelor pentru combaterea ei a fost pronosticată şi semnalizată de colaboratorii institutului cu mult înainte de începutul perioadei de vegetaţie.

Potrivit Centrului Media al AŞM, vizavi de cauza apariţiei omizii de stepă, extrem de periculoasă pentru culturile agricole, specialistul a specificat că dezvoltarea organismelor dăunătoare, în mare măsură, depinde de condiţiile climatice. Pornind de la particularităţile dezvoltării acestora şi luând în consideraţie fundalul creat pe parcursul caniculei determinate de acţiunea unor curenţi de aer fierbinte din Deşertul Sahara, se prognozează ieşirea de sub control a grupelor principale de dăunători ai culturilor agricole.

În aceste condiţii, devin absolut necesare tratamentele chimice cu aplicarea produselor de uz fitosanitar, care manifestă rezistenţă la temperaturile caniculare. Astfel, e nevoie de efectuarea tratamentelor cu insecticide omologate, aplicând mijloace mecanizate, inclusiv a aviaţiei civile; aplicarea sistemelor de protecţie integrată a plantelor, asigurând respectarea strictă a termenelor de aşteptare.
Totodată, specialistul atenţionează, că pentru asigurarea eficienţei maxime a tratamentelor de protecţie este absolut necesară respectarea recomandărilor şi regulamentelor oficiale conform Registrului de Stat a produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor.

Luând în calcul amploarea problemei, Leonid Voloşciuc a invocat şi măsurile de prevenire a apariţiei acestui grup principal de dăunători care trebuie să fie orientate la aplicarea arăturii de toamnă, ce contribuie la distrugerea larvelor care iernează, prelucrarea regulată a solului printre rânduri, cultivarea cu muşuroire, boronirea de primăvară a locurilor de formare a coconilor, însămânţarea timpurie a culturilor prăşitoare, precum şi aplicarea tratamentelor în timpul dezvoltării larvelor. Specialistul a specificat în acest context, că pentru elaborarea sistemelor de combatere integrată a dăunătorului e necesar de cunoscut particularităţile biologice ale lui, amintind că omida de stepă manifestă un plasticism ecologic deosebit, motiv ce determină potenţialul mare al dăunătorului de a defolia suprafeţe impunătoare în timp foarte scurt.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *