Istorie

Pe 7 iulie (1770) a avut loc bătălia de la Larga

După bătălia de la Riabaia Moghila (17.06.1770), armata a I-a rusă sub comanda lui P.A. Rumianțev și-a continuat avansarea în direcția sud, încercând să ajungă la gurile Dunării ca să zdrobească definitiv armata turcă.

Între râurile Larga și Babicul, cercetașii au descoperit avangarda armatei inamice-65 mii de ostași ai hanului de Crimea, Kaplan Ghirei. Deși numărul tătarilor și otomanilor era dublu față de armata rusă, rușii a reușit să zdrobească inamicul. Rumianțev a folosit o nouă tactică de deplasare a trupelor în coloană  – în momentul luptei, acestea să destrămau ca să nu fie o țintă ușoară pentru de artilerie.

Ca să evită o confruntare directă cu tătarii călăreți, a folosit masiv tunurile, înconjurate de careuri de militari. Lupta a fost un succes tactic pentru armata rusă care a capturat 33 de tunuri și tabără cu toată artileria. Tătarii au pierdut 1000 de ostași, iar 2000 au fost luați prizonieri. Hanul Kaplan s-a retras la Isacci ca să se alăture armatei turce. Rușii au pierdut circa 100 de militari.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *