Editorial

Pe 9 decembrie, eu merg la votare! Pentru că îmi pasă…

Cunoaștem deja numele candidaților care aspiră la mandatul de deputat în Colegiul 2, din care face parte și R. Moldova. Trei dintre aceștia sunt din stânga Prutului: Eugen Tomac, consilierul lui T. Băsescu, din partea Alianţei România Dreaptă; Victor Alexeev, preşedintele Organizaţiei PSD România în R. Moldova, din partea USL; Gheorghe Viţă, copreşedinte al Consiliului Unirii, candidat al Partidului Poporului – Dan Diaconescu. Pentru un mandat de senator în Colegiul 1, din care face parte R. Moldova, au intrat în luptă Viorel Badea (ARD) și Cristian David (USL).

Publicația noastră a inaugurat o rubrică specială, „9 decembrie – alegeri parlamentare în România”, în cadrul căreia informăm cititorii despre acest eveniment politic important din viața tuturor românilor. Am zis „tuturor românilor”, avându-i în vedere, bineînțeles, și pe românii din R. Moldova, cetățeni ai României. În cadrul acestei rubrici i-am prezentat publicului pe candidații V. Alexeev, E. Tomac, Cristian David, Gh. Viță. Cei care au beneficiat de tribuna TIMPULUI și-au prezentat programele electorale, fără însă a-i ataca pe contracandidații lor. Aceasta a fost condiția redacției, fiindcă noi considerăm contraproductivă și chiar păguboasă practica transferării bătăliilor politice de la București la Chișinău.

Participarea la scrutinul electoral de duminică a moldovenilor cu cetățenie română este o chestiune de onoare civică și demnitate națională. Acestea nu-s cuvinte mari, patetice. Votul de duminică al basarabenilor români va fi unul geopolitic. Iată de ce eu voi merge la votare și-i îndemn și pe ceilalți moldoveni cu cetățenie română să meargă la votare. Prin votul nostru de duminică, noi ne vom exprima opțiunea vizavi de vectorul politic al R. Moldova, vom răspunde la dramatica întrebare: Moldova, încotro – spre EST sau spre VEST? Spre VEST, mai aproape de România și Europa sau spre EST, mai aproape de Rusia lui Putin și „Euroasia” lui Voronin, Dodon și Șelin? A nu merge duminică la votare înseamnă a furniza „argumente” propagandei de stânga (comuniste, filoruse și antiromânești), potrivit căreia moldovenii și-au redobândit cetățenia română nu pentru că s-ar simți români, ci doar de dragul unui pașaport cu care să poată emigra.

…În unul din ultimele sale editoriale, colegul P. Bogatu scria: „Singura cetate la adăpostul căreia putem convieţui şi cu ruşii, şi cu ucrainenii, şi cu alte minorităţi fără să ne pierdem identitatea, unde putem făuri şi lupta, este cea românească. Indiferent câte state vor fi între zidurile ei: unul sau două”. Subscriu fără rezerve sub aceste rânduri, precizând încă un lucru: cetatea există atâta timp cât există cetățenii – apropo, cetățean este derivat de la cetate! A nu merge la votare, a declara că „eu nu mă duc la vot” înseamnă să-ți trădezi cetatea, să lași ușile deschise ca să intre dușmanii în ea.

Nu există niciun argument serios pentru a nu merge la votare. Cu atât mai mult nu sunt un argument calitatea și prestația candidaților. Este adevărat, în toate programele candidaților există mult populism, dar există și lucruri bune, idei interesante. Dar oare în programele partidelor pe care le-am votat aici, la Chișinău, nu a existat populism și demagogie? Chiar dacă nu ne place niciun candidat, totuna trebuie să mergem la votare, să-i „tăiem” pe toți, dar să mergem, să demonstrăm că noi, românii moldoveni, existăm, că avem voce, că suntem oameni ai Cetății, că nu suntem indiferenți, că ne pasă de țara care ne-a acordat cetățenia. Din acest punct de vedere, votul nostru de duminică va fi – repet și subliniez! – nu numai politic și geopolitic, ci și unul moral. Iată de ce, îndemnul de a nu merge la votare este, sper, doar o manifestare de infantilism politic.

Sper că e doar atât.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *