ActualitateSocial

Pe ce data va fi Paștele ortodox în 2024

Pe ce data va fi Paștele ortodox și Paștele catolic anul acesta. Este o diferență mare între ele spre deosebire de ceilalți ani.

Paştele ortodox 2024 se sărbătorește la o dată diferită de Paștele catolic 2024

Paștele 2024 ortodox pică duminică 5 mai, iar Paștele 2024 catolic este duminică 31 martie. Pentru prima dată după 2013, între Paştele Catolic şi Paştele Ortodox o să fie o pauză de mai bine de o lună. Asta pentru că Paştele la catolici va pica anul viitor pe data de 31 martie. În ultimii ani, Paștele Ortodox a mai picat în luna mai în 2016 (1 mai) și în 2021 (2 mai).

Pe ce data va fi Paștele ortodox și Paștele catolic anul acesta. Este o diferență mare între ele
Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos este cea mai mărită, îmbucurătoare și solemnă dintre toate sărbătorile din an, iar Duminica Învierii guvernează realizarea întregului ciclu mobil de sărbători din anul bisericesc.

Paștele a fost sărbătorit pentru prima dată în istorie în jurul anului 1400 î.Hr. La acea dată, evreii au părăsit Egiptul cu ajutorul lui Dumnezeu.

Scriptura în cartea Exod (n.n. – ieșirea) din Vechiul Testament ne oferă instrucțiunile pe care Dumnezeu le-a dat pentru sărbătorirea Paștilor în timpul lui Moise. Evreii din antichitate își aminteau că Dumnezeu i-a salvat din robia în care se aflau în Egipt.

Paștele ortodox 2024 este în data de 5 mai, iar Paștele catolic 2024 se sărbătorește în 31 martie. Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n.

Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. Dacă această duminică se suprapune Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *