ActualitateROMÂNIA

Pe cine trebuie să votăm în ‘Duminica orbului din naștere’

România alege din nou în ”Duminica orbului din naștere”, așa cum este numită ziua de mâine, 9 iunie, în calendarul ortodox. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a emis la începutul anului un îndreptar pentru clerici și credincioși privind participarea la alegerile europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale din 2024, conform basilica.ro.

Îndreptarul reiterează atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale. La final, sinodalii oferă 10 criterii orientative, utile pentru credincioși în aprecierea candidaților.

Sfântul Sinod reiterează faptul că „Biserica Ortodoxă Română nu recomandă susținerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, ci îndeamnă pe toți cetățenii să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui țării și promovarea valorilor creștine în societate”.

10 criterii orientative

În acest sens, pentru aprecierea candidaților la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale din acest an, sinodalii recomandă credincioșilor Bisericii noastre următoarele 10 criterii orientative:

1. manifestarea credinței în Dumnezeu și a responsabilității faţă de comunitate;

2. apărarea libertății religioase și susținerea activităților spirituale şi sociale ale Bisericii;

3. respectul pentru persoana umană şi promovarea culturii vieţii: promovarea familiei tradiționale, firești, formată din bărbat şi femeie, menită să conceapă alte vieți; implementarea de politici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani, clonării;

4. promovarea unei educații naționale integrale, care îmbină cunoașterea intelectuală cu formarea morală și spirituală;

5. apărarea și promovarea sănătății fizice, psihice și morale/spirituale a poporului român;

6. diminuarea sărăciei, dezvoltarea economică și creșterea demografică a României;

7. apărarea şi promovarea patrimoniului cultural și spiritual național;

8. apărarea resurselor naturale, ocrotirea mediului şi dezvoltarea agriculturii, ca baze ale responsabilității pentru generațiile prezente şi viitoare;

9. sprijinirea comunităților de români din jurul granițelor şi a diasporei române, precum şi promovarea de proiecte de încurajare a românilor să revină în România;

10. apărarea şi promovarea cu demnitate a intereselor poporului român, pe plan extern şi intern.

Desigur, aceste criterii pot fi completate cu alte criterii utile pentru orientarea alegătorilor spre un vot corect, responsabil și folositor țării, se arată în îndreptarul aprobat prin hotărârea sinodală nr. 1731 din 29 februarie 2024.

Practic, pe baza doctrinelor partidelor și mesajelor date în spațiul public, aproape nicio formațiune politică din România nu se încadrează în îndreptarul pe care ierarhii Sfântului Sinod l-au constituit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *