Economie

Pensiile vor fi indexate cu 10,1%

Procentul de indexare a fost calculat reieşind din creşterea salariului mediu pe ţară în anul 2015 faţă de anul 2014 de 10,5% şi creşterea indicelui preţurilor de consum în anul 2015 faţă de anul 2014 de 9,7%. Astfel urmează a fi indexate toate tipurile de pensiile, stabilite în baza legii asigurările sociale de stat pensiile pentru vechime în muncă a cadrelor didactice şi din domeniul ocrotirii sănătăţii pensiile pentru gradele de invaliditate.

De asemenea, vor fi indexate pensiile deputaţilor, membrilor i guvernului, funcţionarilor publici, aleşi locali, ale unor categorii de lucrători ai culturii, foştilor procurori şi colaboratori vamali. Indexarea se va face numai pentru acea parte a pensiei, care este achitată din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Astfel, cuantumul pensiei minime, după indexare pentru limită de vârstă a lucrătorilor din agricultură va constitui 844,71 lei. 948,84 lei – va fi mărimea pensiei pentru limită de vârstă a celorlalţi beneficiari de pensii pentru limită de vârstă . Mărimea pensiei de invaliditate de gradul I va ajunge la 675,02 lei. 651,84 lei va constitui mărimea pensiei de invaliditate de gradul II şi 459 lei, mărimea pensiei de invaliditate de gradul III.

Totodată, la 1 aprilie curent se prevede indexarea cu 9,7% a compensaţiei băneşti lunare în schimbul asigurării cu produse alimentare şi suplimente alimentare care contribuie la eliminarea din organism a radionuclizilor persoanelor participante la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl şi la experienţele nucleare, pensiile militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.

Indexarea se va reflecta asupra a circa 680 de mii de persoane.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *