Social

Pensionarii și persoanele cu dizabilități care dețin patentă sau sunt fondatori de întreprindere individuală au obligația să-și procure polița de asigurare medicală

Pensionarii și persoanele cu dizabilități asigurate de Guvern care sunt concomitent deținători de patentă sau fondatori de întreprindere individuală au obligația de a se asigura în mod individual până pe 31 martie inclusiv, potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), scrie Replicamedia.md.

Astfel, în conformitate cu Legea 1593 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, adoptată în 2002, deținătorii de patentă, fondatorii de întreprindere individuală, avocații, notarii, executorii judecătorești și alți cetățeni sunt obligați să se asigure în mod individual.

Totodată, Guvernul are calitate de asigurător pentru mai multe categorii de persoane care nu sunt angajate și nu înregistrează venituri.

Potrivit ultimelor modificări la legea sus-menționată, pensionarii și persoanele cu dizabilități asigurate de Guvern care sunt concomitent deținători de patentă sau fondatori de întreprindere individuală au obligația de a se asigura în mod individual până pe 31 martie inclusiv.

Aceste modificări au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023 și vin să egaleze în drepturi și obligații toate persoanele care desfășoară activitate economică în bază de patentă sau dețin calitatea de fondator de întreprindere individuală.

În primele trei luni ale anului, categoriile respective beneficiază de facilități la achitarea primei de asigurare în sumă fixă și plătesc 2028 de lei.

O altă modificare la legea sus-menționată se referă la persoanele fizice care la începutul anului au achitat prima de asigurare în sumă fixă, iar ulterior se încadrează în câmpul muncii. Acestea vor plăti prima în formă de contribuție procentuală din salariu și alte recompense, cu posibilitatea de a solicita restituirea primei achitate în sumă fixă în cuantum proporțional numărului de zile în care au avut statut de persoană angajată.

Achitarea primelor de asigurare medicală obligatorie face posibilă acordarea continuă a asistenţei medicale populaţiei, compensarea de medicamente și dispozitive medicale, achitarea salariilor personalului medical, susținerea și dezvoltarea sectorului de sănătate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Bravo, sustineti pe cei lenosi care beau si mananca si traiesc cu ziua de astazi. pentru ei vor munci altii, caci nici la prasit nu vor sa meraga fiindca statul le da bani gheata fata sa munceasca. Ca totdeauna, in Moldova sa da in cap celui care munceste si va ma doriti sa infloreasca tara? Da. Moldova – tara de minune. Iata ca am ajuns si la „PORNIM VREMURULE MAI BUNE, VOTAM PARTIDUL PAS” din pliantele partidului PAS. A venit timpul cand in loc de mancare , cumparam polita de asigurare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *