Social

Pentru că nu are unde locui, o mamă îşi abandonează copiii

Cristina, în vârstă de 21 de ani, a născut în noiembrie trecut un băieţel. Două luni a locuit cu copilul pe la rude şi prieteni, apoi – într-o casă părăsită din sat, fără căldură şi în condiţii mizere. De curând a anunţat asistenta medicală că a decis să renunţe la copil, pentru că nu-l poate îngriji.

Iniţial, Valentina Secrieru, asistenta medicală din localitate, a vrut să îngrijească ea de copil. „M-am gândit să-l iau la mine, dar este de numai două luni şi am şi eu familia mea, problemele mele, nu pot să îmi permit aşa ceva. Copilul este sănătos, cuminte, dar ea nu are nici măcar unde încălzi laptele ca să-l hrănească. Pe frigul acesta nu are căldură în casa unde locuieşte şi se înveleşte doar cu nişte pături”, ne-a spus asistenta. Deocamdată, copilul se află la Secţia de copii din Spitalul raional.

Cristina afirmă că a renunţat la copil temporar, iar peste vreo jumătate de an, timp în care speră că îşi va găsi locuinţă şi serviciu, îl va lua acasă. Tânăra, care la sfârşitul anului trecut a fost decăzută din drepturi asupra fetiţei de doi ani, spune că, după ce-şi va aranja viaţa, îşi va lua şi fetiţa de la orfelinat. „Acum încerc să-mi restabilesc drepturile asupra fetei. În niciun caz n-o las, vreau s-o iau înapoi. Când a fost operată, am lăsat băiatul şi am stat cu ea o săptămână”, susţine Cristina Codreanu. Cornelia Ciumac, asistentă socială în s. Duşmani, consideră că mama n-ar trebui să fie restabilită în drepturile părinteşti, iar Valentina Secrieru nu crede că femeia va putea, în şase luni, să-şi creeze condiţii optime de trai, ca să-şi ia copiii acasă. Totuşi, tânăra mamă se arată optimistă şi spune că îşi va lua copiii înapoi chiar mai devreme. „Mă ajută o femeie din Chişinău. Ea mi-a deschis un cont în bancă pentru donaţii, iar la sfârşitul lui februarie cu banii adunaţi îmi voi lua o casă, în care să locuiesc cu copiii mei. Îmi voi restabili drepturile asupra fetiţei şi îmi voi aduce ambii copii acasă”, menţionează Cristina Codreanu.

Micuţa de doi ani a suferit trei intervenţii chirurgicale şi acum se simte mai bine. În prezent, ea se află la Casa de copii din Bălţi, unde urmează să fie transferat şi fratele ei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *