Editorial

Pentru ce sau pentru cine?

Partea proastă e că în toată nebunia care se va forma, noi vom sta ca personajul lui Caragiale, formulând întrebarea arhicunoscută: noi cu cine votăm?

Între timp veșnicele promisiuni, nesfârșitele minciuni, amăgirile cu care ne-am obişnuit. În loc de reclame la săpun, clipuri electorale; şi în loc de garduri curate şi văruite, vom admira pe stradă aceleaşi feţe pe care le vom vedea şi la televizor.

Suntem înspăimântați că nu mai avem nici un politician care să ne inspire încredere. Și nici măcar nu mă voi obosi să dau vreun nume ca exemplu. Îi știm cu toții. În afară de președinte, toți s-au îmbogățit, toți o duc bine, au afaceri, firme, bănci. Asta în timp ce la știri vedem doi bătrâni care își cresc cei trei nepoți din pensiile lor, care împreună nu fac mai mult de 800 de lei. Așadar, suntem îndreptățiți să ne plângem de politicienii noștri.

Și ce facem? Cu cine vom vota? Nu avem cu cine, e clar, dar avem pentru ce vota. Doar uitându-ne peste gard la vecinii noștri ucraineni și deja ne lămurim. Ceea ce se întâmplă în Ucraina e exemplul perfect pentru lipsa de respect a guvernanţilor faţă de dorinţele poporului. Poporul vrea una, conducerea alta. Şi pentru că poporul nu e slab, iar cei de la putere nu se tem să-şi bată joc de dorinţele oamenilor, s-a ajuns la acest dureros conflict.

Partidele noastre, ca şi cele din Ucraina, sunt fie cu sufletul spre Rusia, fie cu gândul spre Europa. Iar noi vom vota cu cei care ne vor duce acolo unde vrem să ajungem. Asta va fi. Cine vrea cu Federația Rusă, va vota cu comuniștii și socialiștii, va vota cu trecutul. Cine vrea în Europa, va merge spre actuala guvernare.

Şi nu e vorba de simpatii aici, ci de felul în care trăiesc oamenii. Înainte de-a ne hotărî ar trebui să luăm în calcul și nivelul de trai din Rusia și din Europa. Nu e un secret pentru nimeni că în Rusia, prin sate, nu se trăiește mai bine decât la noi. Pe când în Europa lucrurile stau altfel. Pensionarii trăiesc decent, statul sprijină mult mai mult săracii, bătrânii, șomerii, orfelinatele sunt bine puse la punct și copiilor din aceste instituţii nu le lipsesc decât părinții.

Așa că nu vom vota cu vreun politician anume, ci vom vota pentru traiul pe care ni-l dorim. Vom vota pentru ridicarea nivelului de trai, pentru granițe libere, pentru scoaterea vizelor, pentru ajutorul pe care Uniunea Europeană ni-l poate da, pentru ieftinirea alimentelor datorată eliminării taxelor vamale.

E singura variantă pe care o întrevăd în momentul de față. Și pe lângă asta, ar trebui să căscăm bine ochii și spre cei care promit să ne ducă spre vest. Ca să nu punem votul pe numele celor care se răzgândesc prea des sau pe numele celor care au migrat toată viaţa dintr-un partid în altul. Măcar atât discernământ avem, să îl găsim pe acel politician care a avut mereu fața spre România și Europa. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *