ActualitateInternațional

„Pentru numele lui Dumnezeu! Ajunge, ajunge!” Biden cere Congresului să interzică armele de asalt

Declarând ”Ajunge, ajunge!”, preşedintele SUA, Joe Biden a cerut, joi, Congresului să interzică armele de asalt, să extindă verificările de fond şi să implementeze alte măsuri de control al armelor de foc pentru a aborda seria de împuşcături în masă care au lovit Statele Unite, transmite Reuters.

În cadrul unui discurs transmis în direct în prime-time de la Casa Albă, Biden a întrebat o ţară uimită de recentele împuşcături într-o şcoală din Texas, într-o băcănie din New York şi într-o clădire medicală din Oklahoma, de câte vieţi ar mai fi nevoie pentru a schimba legislaţia privind armele de foc în America.

„Pentru numele lui Dumnezeu, cât de mult mai mult carnagiu suntem dispuşi să acceptăm?”, a întrebat Biden. 

Biden a vorbit despre vizita la Uvalde, Texas: „Nu m-am putut abţine să nu mă gândesc că sunt prea multe alte şcoli, prea multe alte locuri obişnuite care au devenit câmpuri de ucidere, câmpuri de luptă, aici, în America”.

Biden, un democrat, a cerut o serie de măsuri la care se opun republicanii din Congres, printre care interzicerea vânzării de arme de asalt şi de încărcătoare de mare capacitate sau, dacă acest lucru nu este posibil, creşterea vârstei minime pentru cumpărarea acestor arme de la 18 ani la 21 de ani.  

Joe Biden: ”Nu putem dezamăgi din nou poporul american”

De asemenea, el a făcut presiuni pentru abrogarea scutului de răspundere care îi protejează pe producătorii de arme de a fi daţi în judecată pentru violenţele comise de persoanele care poartă armele lor. 

„Nu putem dezamăgi din nou poporul american”, a declarat Joe Biden, făcând presiuni asupra republicanilor, în special în Senatul american, pentru a permite ca proiectele de lege cu măsuri de control al armelor să fie supuse la vot.

Totodată, Biden a spus că, dacă Congresul nu acţionează, el crede că americanii vor face din această problemă un subiect central atunci când vor vota la alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie. 

National Rifle Association a transmis, într-o declaraţie, că propunerile lui Biden ar încălca drepturile deţinătorilor de arme care respectă legea: „Aceasta nu este o soluţie reală, nu este o conducere adevărată şi nu este ceea ce are nevoie America”.   

Statele Unite, care au o rată mai mare de decese cauzate de arme de foc decât orice altă naţiune bogată, au fost zguduite în ultimele săptămâni de împuşcăturile în masă asupra a 10 rezidenţi de culoare din nordul statului New York, a 19 copii şi doi profesori în Texas, precum şi a doi medici, o recepţioneră şi un pacient în Oklahoma. 

Al doilea amendament protejează dreptul americanilor de a purta arme

Legiuitorii analizează măsuri de extindere a verificărilor de fond şi de adoptare a unor legi privind ”steagul roşu”, care ar permite forţelor de ordine să ia armele persoanelor care suferă de boli mintale. Dar orice măsuri noi se confruntă cu obstacole abrupte din partea republicanilor, în special în Senat, iar demersurile de interzicere a armelor de asalt nu au suficient sprijin pentru a avansa. 

Al doilea amendament din Constituţia SUA protejează dreptul americanilor de a purta arme. Biden a declarat că acest amendament nu este „absolut”, adăugând în acelaşi timp că noile măsuri pe care le susţine nu au ca scop retragerea armelor oamenilor. 

Mai mult de 18.000 de persoane au murit din cauza violenţei cu arme de foc în Statele Unite până în 2022, inclusiv prin omucidere şi sinucidere, potrivit Gun Violence Archive, un grup de cercetare non-profit. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


comentarii

 1. Omorul e comis de un biped fara dumnezeu, iar pedepsiti sunt milionele de americani posesori legali de arme si atacata constitutia tarii.
  Si tot ei sunt cei care se opun prgramelor initiate de republicani pentru instalarea oamenilor inarmati pentru protectia copiilor.
  Intrebarea logica e de ce?
  Raspuns, ca sa aiba motiv sa ucida dreptul americanilor la port de arma – o societate in care guvernul se teme de cetateni e o tara libera, una in care oamneii se tem de guvern e o dictatura.

 2. Omorul e comis de un biped fara dumnezeu, iar pedepsiti sunt milionele de americani posesori legali de arme si atacata constitutia tarii.
  Si tot ei sunt cei care se opun prgramelor initiate de republicani pentru instalarea oamenilor inarmati pentru protectia copiilor.
  Intrebarea logica e de ce?
  Raspuns, ca sa aiba motiv sa ucida dreptul americanilor la port de arma – o societate in care guvernul se teme de cetateni e o tara libera, una in care oamenii se tem de guvern e o dictatura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *